СЕМ призова БНТ към високи професионални стандарти по повод снимката Петков-Бориславова

  • 03.08.2022
  • cem.bg/mediapool.bg

Въпреки заетата публично позиция на председателката на СЕМ Соня Момчилова, че отношение на регулатора по повод нашумяла снимка от Фейсбук страницата на БНТ няма как да бъде взето, на сайта на СЕМ все пак се появи становище по същия случай.

Под заглавието "Прессъобщение" на сайта на СЕМ е публикувано следното:

"По повод реакциите и медийния отзвук, свързани със снимка, публикувана от БНТ, Съветът за електронни медии призовава Българската национална телевизия да отстоява високите професионални стандарти при изпълнение на обществената мисия и да не допуска подвеждаща информация в редакционното си съдържание. Съветът ще следи за обективността и коректното отразяване на събитията от страна на обществения доставчик."

Съобщавайки за становището на СЕМ, mediapool.bg отбелязва: Поводът е публикуваната преди ден снимка в Фейсбук профила на обществената телевизия, на която заради оптична илюзия изглежда, че вече бившият премиер Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова се държат за ръка. Последва опровержение на Бориславова, а видео показа, че действително тя и Петков не са се държали за ръце. Снимките обаче не са свалени, а вместо това дадоха повод за редица жълти публикации. Кадрите все още не са свалени от профила на БНТ в социалната мрежа.

Позицията на медийния регулатор по темата дойде малко след като председателят му Соня Момчилова обяви пред БНР, че такава не се очаква, припомня mediapool.bg. И цитира казаното от Момчилова:

"Подобни кадри са се случвали нееднократно и в световните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови подобен момент? И дали публиката няма право да тълкува подобни сюжети? Това е тема за осмисляне и след това за тълкуване. Не бих искала националният регулатор да оправдава прозвището "бухалка".

Тя явно се е оказала в малцинство в СЕМ, че не трябва да не се излиза с позиция, след като такава все пак се появи. По информация на mediapool.bg идеята за позиция е била дадена от члена на СЕМ Пролет Велкова.

Свързани:

Соня Момчилова: Не бих искала СЕМ да оправдава прозвището "бухалка"

Дата: 03.08.2022

На изпроводяк Лена Бориславова съзря фотоконспирация на БНТ

Дата: 03.08.2022