Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух: България и българите остават завинаги в сърцата ни

  • 04.08.2022
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух по време на едно от многобройните събития в СБЖ. Снимка: Дипломатически спектър

По повод приключването на мандата му в България и предстоящото му отпътуване от страната извънредният и пълномощен посланик на Държавата Палестина у нас и досегашен доайен на дипломатическия корпус Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух даде интервю за сайта на СБЖ.

Ваше Превъзходителство, Вашият мандат в България приключва и изглежда последното културно събитие, което организирате като посланик у нас, е впечатляващата фотоизложба „Палестина – Светата земя”, представена в Градската градина в София. Бихте ли разказали за нея?

- Действително, това е последната ми проява в кчеството ми на посланик на Държавата Палестина и на доайен на дипломатическия корпус в България. Решихме изложбата да е под надслова „Палестина – Светата земя”, за да покажем на хората в София и на гостите на вашата столица историческите места в нашата родина. Мнозина познават тези места. Но ние искахме да потвърдим още веднъж, че те са именно палестински, независимо, че постоянно са рекламирани като част от Израел. Държим данапомним, че Йерусалим е окупиран от Израел палестински град. Каним всички да го посетят и да опознаят по-добре историята, настоящето и бъдещето.

Моля Ви да обобщите опита си като посланик на Държавата Палестина в България. От колко години сте у нас?

- В България работя от 13 години и половина. Бих казал, че работата ми беше много интензивна, много активна. Имахме добра координация с български официални и неофициални институции и организации – с министерството на външните работи, с кметовете на София и на други градове. Организирахме много културни прояви – изложби, изпълнения на палестински танци. Изнесохме много лекции в различни университети. Опознахме много места в България. Страната ви е много красива, народът е много добър и гостоприемен. Така че сега ни е тъжно да заминаваме.

Вие организирахте и доста събития в сътрудничество със Съюза на българските журналисти (СБЖ). Какви са Ви впечатленията от тези савместни дейности?

- Имаме особено топли отношения със СБЖ и с неговата председателка Снежана Тодорова. Радваме се, че винаги сме срещали подкрепа за каузата на Палестина. Канили сме представители на СБЖ, включително и г-жа Тодорова, в Палестина, така че да видят със собствените си очи каква е обстановката при нас. Наистина организирахме много събития в СБЖ, даже не мога да ги преброя – лекции, изложби...  Те винаги будеха голям интерес. За което сме благодарни на СБЖ и на г-жа Тодорова.

Ваше Превъзходителство, кой е следващият етап от кариерата Ви? За коя страна заминавате като посланик след България?

- Следващият ми мандат е в Беларус, Минск. Вече сме получили акредитивните писма. Остават още няколко дни до заминаването ни. Междувременно бях известен, че президентът на България г-н Румен Радев вече е подписал указ за награждаването ми по повод приключването на моя мандат в България и окончателното ми отпътуване от страната с орден „Мадарски конник” Първа степен. Така че очаквам в оставащите ми още броени дни в София да се състои и церемонията по връчването ми на това високо българско отличие, за което съм дълбоко признателен и което ме кара да се чувствам горд. Бих искал специално да отбележа, че много добре сме работили с президента г-н Радев, поддържали сме много добри отношения, имали сме винаги плодотворни срещи.

Бихте ли споделили как се чувстваше Вашето семейство в България? Вие имате син, нали?

- Когато пристигнахме тук, синът ни беше на 2 годинки. А сега е почти на 16. Целият му живот досега е преминал в България, всичките му приятели са тук. Счита България за своя втора родина. Той вече замина с майка си за Минск още преди около две седмици. Но и на двамата им беше много тъжно да си тръгват от България. Ние никога не сме се чувствали чужди тук, така че емоциите ни наистина са силни.

Вашата съпруга е рускиня, нали? Запознали сте се с нея по време на следването Ви в Русия?

- Да, така е. Аз съм завършил Медицинсикя институт в Ростов на Дон. А след това ординатура, аспирантура в Москва. Специалността ми е уролог.

Как преминахте на попрището на дипломацията?

- Образно казано, почти директно от операционната влязох в дипломаацията. Работех в Москва като уролог хирург, когато получих предложение от нашия президент да заема посланически пост. Приех. И бях назначен тук, в България. Ето, че този мой първи посланически мандат продължи 13 години и половина.

Какви са Вашите чувства преди да отпътувате от България? И на Вас ли Ви е тъжно като на семейството Ви?

- Всъщност ние не се каним да прекъсваме връзките си с България. Тя завинаги остава в сърцата ни. Смятаме да се връщаме, да гостуваме тук отново и отново. Разбира се, че ни е тежко да заминаваме сега от тази красива, слънчева страна. Не само природата тук е чудесна, но и народът. Това има много силно значение за нас.

Какво пожелание бихте отправили към българския народ?

- Знаете ли, у мен се създаде впечатлението, че българите невинаги ценят достатъчно страната си. Бих искал да пожелая на всички ви: ценете онова, което имате! А вие имте всичко, за да превърнете България в силна държава. Пазете страната си. И най-важното – раждайте повече деца.

Пожелавам Ви успех във Вашия следващ мандат, Ваше Превъзходителство! Разбира се, всички Ваши приятели в България, към които причислявам и себе си, винаги ще очакват Вас и семейството Ви на гости с широко отворени обятия. Винаги ще се тук като у дома си.

- Благодаря Ви, Къдринка. Ценим Вашата работа много, Вие сте от честните журналисти, които внаги пишат истината и никога по поръчка. Това е най-важното призвание за всеки журналист. Благодаря Ви! Моите врати в Беларус също ще са винаги отворени за Вас, за Снежана Тодорова, за всички български приятели.

Свързани:

Фотоизложба "Палестина - Светата земя" бе открита в София от Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух

Дата: 03.08.2022