Журналистка от Маями попита в ефир защо САЩ не убият и Мадуро като Аз-Зауахири

  • 05.08.2022
  • eldiario.com/youtube.com
  • Къдринка Къдринова
По време на предаването си Карла Ангола (вляво) отправи скандалния си въпрос към анализатора Антонио де ла Крус

Венесуелският главен прокурор Тарек Уилям Сааб започна разследване за подбуждане към убийство срещу живеещата в Маями журналистка Карла Ангола. В пряк ефир по американската телевизия EVTV тя разви тезата, че щом САЩ могат да изпратят дрон чак в Афганистан, за да убият там ключовата фигура в „Ал Кайда” Айман Аз-Зауахири, тогава „защо не направят същото с Мадуро”, президента на Венесуела.

Карла Ангола е венесуелка по произход, но от години живее в Маями и води там по телевизия EVTV предаването си „Ало, добър вечер”, редовно изпълнено с остри критики към управлението във Венесуела и персонално към президента Николас Мадуро.

В предаването си от 30 юли (записът с него е качен в youtubecom на 3 август), в разговор с поканения от нея за събеседник Антонио де ла Крус, ръководител на тинк-танка Inter American Trends, Карла Ангола казва следното, визирайки удара с дрон, осъществен от САЩ същия ден по къща в Кабул, където е ликвидиран намиралият се там „номер 2” на „Ал Кайда” Айман Аз-Зауахири:

„Всеки път, когато убиват някой престъпен лидер, както стана днес с втората фигура в командването на „Ал Кайда”, когато САЩ изпратиха дрон и накараха този човек, когото преследват от 21 години, просто да изчезне (...), венесуелците се питат в социалните мрежи: защо не направят същото с Мадуро? Тук не правим апология за убийството му, но това е резонен въпрос”.

Нататък Карла Ангола доразвива тезата си, сочейки, че щом САЩ са в състояние да отидат чак в Афганистан, за да убият един неприятел, защо не предприемат такива мерки и във Венесуела, за която се знае, че е близка с Иран, Русия и Китай.

Гостът в предаването ѝ Антонио де ла Крус, към когото е отправено питането ѝ, отговаря: „За администрацията на САЩ Венесуела не е заплаха за сигурността и затова не се вземат такъв тип решения”.

Тв водещата веднага репликира: „Това има ли някаква аргументация – че не виждат режима на Мадуро като заплаха за сигурността?” Без да изчака отговор от събеседника си, Карла Ангола започва да сипе обвинения срещу официален Каракас, като заявява че целта му била „да залее с дрога САЩ”. Тя продължава разпалено с твърдения, че правителството на Мадуро държало „вътре в територията” на Венесуела „руснаци, иранци, китайци”, което според нея си е чиста заплаха за САЩ. „И също така Съединените щати са заплашени с реакция, само ако стъпят в Тайван. Венесуела е епицентърът на всичко това! Как е възможно да не я виждат като заплаха?”, настоява водещата.

Въпреки нейния плам Антонио де ла Крус пак повтаря, че Вашингтон не вижда потенциална опасност, която да идва от Каракас. Но след това добавя: „В момента, в който те (САЩ – б. р.) усетят, че Венесуела е заплаха, не се съмнявай ни най-малко, Карла, че ще има и такива операции”. А по отношение на твърденията на журналистката за дрогата, Де ла Крус отбелязва, че ако се върви по тази линия, тогава би трябвало американското правителство да атакува и Мексико.

Карла Ангола не споменава в предаването си де факто вече осъщественото покушение срещу Мадуро тъкмо с дронове на 4 август 2018 г., когато по този начин беше обстреляна официалната трибуна с президента и с други официални лица по време на масово събитие в центъра на Каракас. Според венесуелското разследване на онова неуспяло покушение зад него са стояли опозиционни венесуелски дейци, базиран в Маями, а също и правителствата на САЩ и Колумбия.

Заради коментарите ѝ по време на сегашното тв предаване Карла Ангола вече е обект на прокурорско разследване във Венесуела по подбуждане към убийство на държавния глава. За това съобщи главният прокурор на страната Тарек Уилям Сааб.

Впрочем, записът с предаването, качен в YouTube на 3 август, се разпространява из социалните мрежи под надслова „Един дрон носи името Мадуро”.

Според Тарек Уилям Сааб водещата на предаването се е държала „брутално и безотговорно”, като е използвала социалните мрежи като претекст, само и само да насочи разговора натам, накъдето иска тя. Венесуелският главен прокурор смята, че когато някой призовава за убийството на държавния глава, така подтиква и към гражданска война. Той се позова на подобни случаи от Перу и Полша, където съответно журналист и гражданин са апелирали към убийството на президентите и властите са реагирали по подобаващ начин.

Тарек Уилям Сааб обяви в същото си изявление, че прокуратурата започва разследвне и по случай на измама, в който е замесен съпругът на журналистката Луис Алехандро Аревало Троконис, притежател на жилищна сграда в центъра на Каракас, населявана от четири семейства. Още през 2014 г. той получил значителна сума пари от тези семейства, пожелали да закупят жилищата си, но и до този момент въпросът не е уреден.

Си Ен Ен на испански потърси Карла Ангола за нейната реакция на официалното венесуелско разследване срещу нея, но тя отговори, че „няма да пада толкова ниско, та да отговаря на този нов удар”.