Телевизия "Алма Матер" - имало накъде по-зле от "Шефе, сметанката"

  • 05.08.2022
  • gospodari.com
  • Виктория Симеонова
Оогнян Димов (вдясно) и сценката с "Шефе, сметанката" от 2018-та

Gospodari.com разказва за новия директор на Студентската обществена телевизия Огнян Димов.

Телевизия “Алма Матер” – имало накъде по-зле от “Шефе, сметанката”. Това стана ясно след като Студентската обществена телевизия се сдоби с нов директор с повече от “блестяща” биография. И той е… неговото име е… Огнян Димов.

Така започва статията си в Gospodari.com авторката Виктория Симеонова. И продължва:

Кой е Огнян Димов?

Професионалната кариера в телевизионния бизнес на Огнян Димов започва през 1990 г. като завеждащ отдел “Международни спортни лицензии, спонсорство и реклама” в “Телеримпекс” – външнотърговската кантора на БНТ и БНР. В последствие става директор “Маркетинг и продажби” на БНТ, а след това генерален директор на ТВ и радио “7 Дни”. Към богатия му телевизионен опит се включва и постът му на генерален директор на ТВ2, в последствие преименувана на PRO.BG.

В началото на 2010 г. компанията Central European Media Enterprises (CME) закупува bTV Media Group. Така компанията става собственик на два от основните ефирни телевизионни канали в България и решава да закрие PRO.BG. През септември 2010 г., каналът прекратява ефирното излъчване в малките градове, а от 1 декември изключва всички предаватели за ефирно излъчване. От 1 януари 2011 г. сигналът на телевизията продължава да се разпространява чрез спътник и кабел без лого. От 18 януари ефирната мрежа се ползва от Телевизия ВВТ, а от 22 януари на мястото на PRO.BG по кабел и сателит стартира новият телевизионен канал на bTV Media Group, насочен към мъжката аудитория – bTV Action. И така небезизвестният Красимир Гергов всъщност продава програмния лиценз на PRO.BG на самия себе си. Не без съдействието на Огнян Димов, който по това време е директор на телевизията.

Огнян Димов е на ръководни постове в различни периоди и в Канал 3, който е собственост на Делян Пеевски, и в ТВ7.

Както вече се досещате, Огнян Димов е човек, след който всяка телевизия престава да съществува. Добър подбор от страна на проф. Анастас Герджиков, не може да се отрече! И единствен, допуснат на конкурса. Също като несменяемите Боби Михайлов в БФС и Иван Гешев в прокуратурата.

Как се стигна дотук?

През 2018 година Софийският университет скандализира обществеността с рекламата, която може да си припомните във видеото. Студентка носи кафе на тогавашнния новоизбран директор на телевизията Башар Рахал, а той очевидно е повече от доволен от случващото се – особено от дължината на кожената пола на студентката.

Можете да си припомните култовия видеоклип, който тогава я направи известна, във видеото горе.

Цвети от рекламата наистина се издигна. Без образование, без опит, тя стана административен директор на телевизията през 2021 година. А първото, с което се зае – изгони или принуди да си тръгнат всички професионалисти в телевизията. Целта беше постигната. А обществената студентска телевизия – приравнена до рубрика в YouTube с няколко стотин последователи.

Цвети от скандалната реклама “Шефе, сметанката” стана директор на Студентската телевизия без конкурс

2022 г. – най-после беше обявен конкурс за директор на “Алма Матер”

От 1 юни до 1 юли беше срокът за подаване на документи за участие в конкурса за директор на телевизията. Според описанието на длъжността, това трябва да е човек с богат опит, говорещ няколко чужди езика и познаващ дейността на българските и на европейските институции.

Бившият кандидат-президент проф. Герджиков е назначил жури, в което влизат двама души от Факултета по журналистика и масова комуникация – доц. Орлин Спасов (ръководител на Катедра “Радио и телевизия”) и проф. Теодора Петрова (ръководител на Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция”) и нейният асистент Анета Милкова. Доц. Орлин Спасов е единственият, който гласува с “въздържал се”. Останалите подкрепят кандидатурата на Огнян Димов.

Явно водещ критерий в конкурса е била обвързаността с някои политически фигури. Това обаче не остана незабелязано от някои от най-ярките професионалисти, свързани с телевизия “Алма Матер”. Доц. Светлана Божилова сподели, че с този избор “Пеевски и Гергов са влзели през парадния вход на университета”:

Десетки журналисти споделят същата позиция. Въпросът обаче е #КОЙ има интерес Студентската телевизия да бъде управлявана от компрометирани личности? И трябва ли още от университета студентите да се учат, че тези обвързаности са на почит пред опита, знанията и идеите?

Едно е сигурно – телевизия “Алма Матер” ще продължи да тъне в забвение, докато административни фигури трупат дивиденти. Остава въпросът докога?!