Харманлийската журналистка Светлана Николова закриля природата и литературната памет

  • 05.08.2022
  • СБЖ
  • Златка Михайлова
Светлана Николова

Министерството на околната среда и водите обяви за защитен вековен полски ясен, който се намира при чешмата в парка „Извора на Белоногата“ край Харманли. Предложението за издаването на тази заповед е Светлана Николова – журналист и педагог.

Предстои вековното  дърво да бъде вписано в регистрите и да бъде обозначено с информационна табела с  данни за природната забележителност,  устояла на времето и природните стихии .

В началото на годината Светлана Николова  изпрати сигнал до министъра на културата за рушащия се от години паметник от национално значение „Изворът на Белоногата“ в Харманли . Тя  настоява за реставрация и последващо благоустрояване на местността.

През 2022 г. ще се навършат 150 години, откакто Петко Славейков е научил легендата за Гергана и Никола от местния възрожденец Дялко Милковски. Това ще е добър повод да погледнем историята с нови очи, се казва в  писмото.

Николова е сред  инициаторите на  провеждания заедно с читалище „Дружба 1870“ фестивал  „Ден на Белоногата“. Бе направен и  филм „По стъпките на Белоногата“, който може да бъде гледан само на едно място – до извора, посредством специално приложение.