Семейството на отвлечен в Мали френски журналист форсира кампания за освобождаването му

  • 07.08.2022
  • БТА
Оливие Дюбоа в кадър на телевизия "Франс24" от 2021 г.

С наближаването на 500-я ден, който ще прекара в плен френският журналист Оливие Дюбоа, отвлечен на 8 април 2021 г. в Северно Мали, семейството му реши да лансира по повод рождения му ден на 8 август кампания за мобилизиране на общественото мнение и на френските власти във връзка със случая, предаде телевизия "Франс24", цитирана от БТА.

Дюбоа отбеляза вече втори рожден ден, лишен от свобода, след отвличането си в град Гао, отговорност за което пое Групата за подкрепа на исляма и мюсюлманите, пише БТА.

Семейството на единствения известен днес френски заложник в света започва нова акция в негова подкрепа, предлагайки на всекиго да сезира президента Еманюел Макрон с пощенска картичка, което ще е безплатн за изпращача. Както обясни Канел Бернар - сестрата на журналиста, целта е с един "съвсем прост предмет, с който съобщаваш на близките си новини за себе си, да припомниш на президента и на новата външна министърка, че Оливие Дюбоа не е заминал на почивка".

Семейството се надява тези действия "да поставят темата отново в центъра на обществените дебати", "да не бъде забравен случаят му в един твърде богат контекст на вътрешни и международни новини".

В течение на близо 500 дни два видеоклипа станаха доказателство, че Оливие Дюбоа все още е жив. Първият бе изпратен на 5 май 2021, вторият - на 13 март т. г. Последният бе разпространен в социалните мрежи, без да се знае откъде идва, нито кога е записан. Това обаче е станало сравнително неотдавна, тъй като Дюбоа споменава в него по-специално за някои послания, разпространени от семейството му чрез "Радио Франс Ентернасионал" (РФИ).

Оттогава обаче дипломатическите отношения между Париж и Бамако сериозно се влошиха. Мали спря излъчването на телевизия "Франс 24" и на РФИ в страната - "студен душ" за близките на журналиста според Канел Бернар.

При това положение не се знае дали ситуацията може да се развие в посока освобождаване на Дюбоа, споделя семейството му, което определя контактите си с кризисния щаб в парижкото външно министерство като "спорадични".

На 4 август новата френска външна министърка Катрин Колона увери пред в. "Либерасион", за който работи Оливие Дюбоа, че тази седмица до семейството му е изпратено предложение за среща. "От отвличането му се полагат всички усилия, за да се издейства освобождаването на Оливие Дюбоа", каза тя. И уточни, че при отвличания "има само едно правило: наистина да се спазва възможно най-строго ангажиментът за дискретност".

 

Свят