Арестуваха журналистката Дария Асламова в Косово. Била "руска шпионка"

  • 07.08.2022
  • СБЖ/руски медии
  • Розалина Евдокимова
Дария Асламова. Снимка "Комсомолска правда"

Журналистката от изданието „Комсомолска правда“ Даря Асламова е била арестуванае в Косово по обвинение в шпионаж, за което самата тя съобщи по радио „Комсомолска правда“. Според косовските власти журналистката не би могла да пътува толкова много по света и да оцелее без помощта на руското военно разузнаване. Те са на мнение, че е била агент под прикритие.

Дария Асламова беше  арестувана през нощта срещу 7 август, когато тя, заедно със съпруга си, хърватски журналист, са се опитали да напуснат Косово и да влязат на територията на Сърбия, съобщава gazeta.ru/ 6821740899.

Шефът на Министерството на вътрешните работи на Косово Джелал Швеца обвинил журналистката, че работи за руското военно разузнаване. „Обвиниха ме в шпионаж, но няма предоставени доказателства за това – заяви Дария Асламова в ефира на радио „Комсомолска правда“, kp.ru/online/news/4864249. - Определено се опитваха да ми внушат, че съм шпионин и да ме накарат да си призная. Като първа новина те определиха, че паспортът ми приличал на "атомна бомба". Тези, които ме разпитваха, твърдяха, че не може да пътувам толкова много по света и да оцелея без помощта на руското разузнаване“.

Според журналистката това била някаква си тяхна желязна логика, някаква митология от ерата на Джеймс Бонд. Пред радио „Комсомолска правда“ Дария Асламова заяви, че по време на разпита й е било забранено да става от мястото си в продължение на няколко часа.

След продължителния разпит в полицейското управление в град Рашка на сръбско-косовската граница руската журналистка е освободена, след което тя стига до границата с автобус. Тя твърди, че след задържането в Косово ѝ е било казано, че може да бъде разменена за американски граждани или екстрадирана в Украйна, пише gazeta.ru/ 6821740899.

Според Джелал Швеца Дария Асламова "участвала в боевете в Украйна, насърчавайки окупацията на Украйна от Русия". Той посочва, че властите в Косово са знаели за нейната дейност, и тя вече е получила забрана за влизане в редица страни. Швеца предполага, че идването на Асламова е свързано с намеренията на Сърбия да дестабилизира Косово и използването на "руските връзки" от Белград.

Ръководителят на Министерството на вътрешните работи прикачи към делото на журналистката снимки на Асламова, взети от сайта на „Комсомолска правда“, правени в различно време, на които тя е с руския външен министър Сергей Лавров през 2020 г., със сирийския президент Башар ал-Асад по време на интервю през 2016 г., на фона на банер, изобразяващ иракския президент Саддам Хюсеин, когото тя интервюира през 2003 г., както и от нейните командировки до "горещи точки".  

Президентът на Съюза на журналистите на Русия Владимир Соловьов заяви пред радиостанция "Говори Москва", че от получената до него информация Дария е добре и вече е на територията на Сърбия, така че няма опасност за нея. „Познавам Дария от много години – каза Соловьов. - Дори когато работех като собствен кореспондент на Първи канал в Югославия, тя дойде там като репортер на „Комсомолска правда“ и пътуваше с нас до много опасни места.“

Свят