Израелски войник стреля срещу екип на арабския канал на телевизия RT

  • 09.08.2022
  • RT
Момент от стрелбата на израелския войник срещу журналистите, заснет от камерата на оператора.

Екип на арабската редакция на международната руска телевизия RT, блокирана в ЕС, стана мишена на израелски войник, който стреля по журналистите, докато те отразяваха на живо как израелските сили се подготвят да разпръснат демонстрация в палестинския град Рамала.

Директорката на арабския канал на RT Мая Мана съобщи на 8 август, че стрелбата е била срещу репортерка и оператор, които са осъществявали пряко предаване от струпването на израелски сили в Рамала, готвещи се да противостоят на демонстрация на солидарност и подкрепа за Ивицата Газа, станала тези дни арена на нови израелски удари с мирни жертви, известява RT по всичките си канали.

В момента, в който един от войниците забелязал камерата на журналистите, той направил няколко изстрела срещу тях. И двамата са успели да реагират бързо и не са пострадали.

В петък, на 5 август, израелската армия обяви началото на серия въздушни атаки срещу сили на ХАМАС в Газа. Според израелски източници операцията целяла да засегне центрове за производство на оръжие, оръжейни складове, позиции за изстрелване на ракети.

Но палестинските власти алармираха, че ударите са причинили гибелта на 41 мирни жители на Газа, включително 15 деца и 4 жени. 311 цивилни лица са ранени.

С посредничеството на Египет в неделя, на 7 август, бе обявено прократяване на огъня.

 

 

 

Свят