Салман Рушди бе намушкан с нож в институт в щата Ню Йорк

  • 12.08.2022
  • offnews.bg
Салман Рушди

Известният британски писател от индийски произход Салман Рушди е бил намушкан с нож от нападател малко преди да се включи в публична дискусия в института "Чотакуа".

Дискусията, в която щял да участва Салман Рушди, е била посветена на темата за убежището, получавано в САЩ от писатели и други творци в изгнание, за да имат свобода на творческото изразяване, пише offnews.bg.

Рушди е изнесен от института "Чотакуа" на носилка и е откаран в болница с хеликоптер. Все още няма информация за състоянието на писателя, съобщава Би Би Си.

Репортер на Асошиейтед прес става свидетел как мъж нахлува на сцената на института и започва да удря или да пробожда с нож Рушди по време на представянето му. 75-годишният писател е бил бутнат или е паднал сам на пода, а нападателят е бил задържан.

Рушди бързо е бил заобиколен от група хора, които вдигат краката му, вероятно за да изпратят повече кръв към гърдите му, посочва още Асошиеxтед прес.

Салман Рушди е британски писател от индийски произход. През 1988 г. романът му „Сатанински строфи“ предизвиква силни противоречия в ислямския свят. Книгата е забранена в много държави, като иранският аятолах Рухола Хомейни го обявява за вероотстъпник и определи награда от 3 млн. долара за главата му.

Правителството на Иран отдавна се е дистанцирало от фетвата на Хомейни, но антирушдистките настроения продължават да съществуват. През 2012 г. полуофициална иранска религиозна фондация увеличи наградата за Рушди от 2,8 млн. долара на 3,3 млн. долара, напомня Асошиейтед прес. Тогава Рушди отхвърли тази заплаха, като заяви, че няма "никакви доказателства" хората да се интересуват от наградата.

Същата година Рушди публикува мемоарите "Джоузеф Антон", посветени на фетвата. Заглавието идва от псевдонима, който Рушди е използвал, докато се е укривал.

Рушди става известен с романа си "Midnight’s Children", отличен с наградата "Букър" през 1981 г., но името му нашумява в цял свят след "Сатанинските строфи".

Институтът "Чаутаука", разположен на около 55 мили югозападно от Бъфало в селски район на Ню Йорк, е известен с летните си лекции. Рушди е говорил там и преди.