Войски на САЩ идват у нас да крепят източния фланг на НАТО

  • 13.08.2022
  • Туитър/БНР
Един от кадрите, с които мисията на САЩ в НАТО илюстрира съобщението си за укрепването на източния фланг на алианса с 2400 войници.

Близо 2400 американски войници ще бъдат разположени в България, Румъния, Унгария и Словакия, за да бранят източния фланг на НАТО, "да успокоят" натовските съюзници и да възпират противници на алианса, съобщи в Туитър мисията на САЩ в НАТО.

Мисията на САЩ в НАТО се похвали в своя Туитър, че изпраща американски контингент с обща численост 2400 войници, които да крепят източния фланг на НАТО, разполагайки се в България, Румъния, Унгария и Словакия. В съобщението не се уточнява колко от тези 2400 военнослужещи ще бъдат разположени във всяка от посочените 4 страни, членуващи в Североатлантическия алианс.

„Завръщане с гръм и трясък. След 80 години 101-ва въздушнодесантна дивизия, известна като „Крещящите орли“ (Screaming Eagles), се завръща в Европа. Близо 2400 войници ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия, за да защитават източния фланг на НАТО, да успокоят нашите съюзници и да възпират нашите противници. #НиеСмеНАТО“. Това е текстът, публикуван в Туитър.

На въпросния източен фланг вече има батальонни бойни групи, специално създадени с решение на НАТО, което бе одобрено през март и май т. г. от българското правителство, припомня БНР.

Съобщението на мисията на САЩ в НАТО се появява броени дни, след като на посещение в България беше командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Дарил Уилямс. С българското военно ръководство той е обсъдил въпроси, свързани с бойната група, разположена у нас, припомня Националното радио. За подкрепата ѝ до средата на август се очаква до 750 военнослужещи от въоръжените сили на Италия с 50 единици военна техника да се предислоцират в страната ни. България ще участва с рота до 140 военнослужещи от българските Сухопътни войски и до 15 офицери в щаба на групата.

През февруари Многонационалната бойна група, сред която са и бронирана рота от САЩ с машини “Страйкър”, демонстрира способностите си пред началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. Тогава адмирал Бауер припомни, че България е част от разположените осем многонационални бойни групи от Балтийско до Черно море.