7 британски града се състезават да домакинстват на "Евровизия" вместо Киев

  • 13.08.2022
  • segabg.com

За град-домакин на песенния конкурс "Евровизия" през 2023-а ще се състезават седем британски града - Бирмингам, Глазгоу, Лийдс, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл и Шефилд, съобщи АФП. Окончателният избор ще бъде обявен през есента.

Градовете кандидати трябва да отговарят на определени условия. Сред основните изисквания за предишното издание бяха предоставянето на площ, която да събира поне 10 000 зрители и да се намира в близост до летище и хотели за гостите, пише segabg.com

Тазгодишното издание на "Евровизия" бе спечелено от украинската група Kalush Orchestra. Тя стана победителка на финала на конкурса в Торино през май с песента "Стефания".

Още през юни обаче стана ясно, че Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) не желае да проведе конкурса в опустошената от войната Украйна и търси друг домакин. Като фаворит се очерта Великобритания, чийто представител Сам Райдър остана на второ място. EBU изтъкна като причина за преместването "съображения за сигурност", въпреки че не само украинският президент Володимир Зеленски, но и британският премиер Борис Джонсън първоначално призоваха финалът през 2023 г. да се проведе в страната-победител.

В крайна сметка властите в Киев се съгласиха домакинството на "Евровизия" да бъде поето от Великобритания. Микола Чернотицкий, председател на управителния съвет на Украинската държавна телевизия UA:PBC, която трябваше да организира събитието, коментира: "Конкурсът за песен на "Евровизия" през 2023 г. няма да бъде в Украйна, а в подкрепа на Украйна. Благодарни сме на нашите партньори от Би Би Си за солидарността с нас".