Състоянието на намушкания с нож Салман Рушди е тежко

  • 13.08.2022
  • offnews.bg
След нападението раненият Салман Рушди бе откаран в болница с хеликоптер на спешна медицинска помощ

Нападнатият по време на публично събитие в щата Ню Йорк известен писател е в болница. Поставен е на командно дишане и вероятно ще загуби едното си око. Нервите на едната му ръка са прекъснати, опасно прободен е и черният му дроб.

Писателят Салман Рушди, който в петък, 12 август, бе намушкан с нож преди началото на дискусия в институт в щата Ню Йорк, вероятно ще загуби окото си, съобщи импресариото му Андрю Уайли, цитиран от Ройтерс и offnews.bg.

Той добави, че Рушди е поставен на апаратно дишане. "Новините не са добри. Салман вероятно ще загуби едното си око; нервите на ръката му са прекъснати; прободен е бил и черният му дроб, който също е увреден", заяви Уайли. 

Полицията в щата Ню Йорк идентифицира самоличността на заподозрения за нападението срещу Рушди като 24-годишен мъж от Ню Джърси. Той се казва Хади Матар, ливанец е и е разполагал с пропуск за събитието, на което беше нападнат Рушди. Предполага се, че е действал сам, но въпреки това ще бъдат направени допълнителни проверки, за да е сигурно, че няма съучастници.

От местопрестъплението е иззета раница, полицията е поискала и поредица заповеди за претърсване, уточнява БТА. Хора от публиката в залата са повалили заподозрения на земята, след което той е бил задържан от полицията, информираха още органите на реда. 

Нападението срещу Рушди бе осъдено от писатели и политици по целия свят като посегателство срещу свободата на изразяване. Белият дом определи атаката срещу писателя като ужасяваща. 

Роденият в Индия писател неведнъж е бил заплашван със смърт след излизането на книгата му "Сатанински строфи" през 1988 г. Тя веднага е забранена в Иран, тъй като е смятана за богохулна. Основателят на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, осъждаща Салман Рушди на смърт. Иран освен това предложи награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя. 

Свързани:

Салман Рушди бе намушкан с нож в институт в щата Ню Йорк

Дата: 12.08.2022