Проф. Петко Салчев кани здравните журналисти на работна среща

  • 16.08.2022
  • БНР
Проф. д-р Петко Салчев. Снимка: БГНЕС

Във връзка с редица публикации, в които се твърди, че журналистите срещат сериозни затруднения в достъпа до информация от здравните институции, както и че тя не е достатъчно прозрачна, управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. д-р Петко Салчев кани всички журналисти, които отразяват дейността в здравната система, на работна среща на 19 август 2022 г.

Срещата ще се проведе от 10 до 12 часа в заседателната зала на Централното управление на НЗОК, съобщава БНР.

На работната среща ще бъде дискутирано взаимодействието и обмяната на информация между НЗОК и репортерите, които отразяват нейната работа.

Проблемите с достъпа до информация бяха анализирани след проведена онлайн анкета във фейсбук групата „Здравни журналисти“.Според резултатите в над 50% от случаите журналистите търсят други методи извън каналния ред през пресцентъра, за да си набавят информация. Според една трета от тях няма осигурен достъп до документите в здравните институции, сред които най-вече НЗОК и НС на НЗОК.

50 на сто от запитаните казват, че работата на здравните институции не е прозрачна.

Управителят на НЗОК кани всички журналисти, които имат интерес към темата да присъстват на работната среща.

Групата на здравните журналисти вече обобщи някои от предложенията за повече прозрачност в работата с медиите и обществеността от страна на НЗОК и НС на НЗОК. Те ще бъдат представени на управителя на здравната каса.

 

м.л.