Виетнамски куклен театър на вода гостува в София и Несебър

  • 16.08.2022
  • artsofia.bg
Момент от спектакъл на виетнамския куклен театър на вода

Спектаклите ще са на 18 и 19 август. Представлението в столицата ще е пред НДК, на открито. Уникалното виетнамско изкуство датира още от 11 век.

В наечерието на националния празник на Виетнам 2 септември у нас гостува уникалното виетнамско изкуство на театрални представления с кукли върху вода. Виетнамската театрална трупа ще изнесе два спектакъла в София на 18 август и още два на следващия ден - 19 август - в Несебър.

Спектаклите в столицата ще са на открито - пред Билетния център на НДК. Единият ще е от 17.00 до 18.00 ч. на 18 август, а вторият ще е пак същия ден от 19.00 до 20. 00 ч. Входът е свободен. Организатори са посолството на Виетнам в София, Столична община, фондация „Спортна София“ и „Софийска вода“ АД, съобщава artsofia.bg.

Представленията на воден куклен театър във Виетнам са уникални – историята на това традиционно изкуство започва още през 11 век по време на династията Ли, пиесите са се играли под открито небе в наводнените оризища.

Впоследствие сцена за тях стават малки езера в центъра на селата. Сюжетите и темите в постановките са насочени към фермерските общности във феодалните общества, където кукленият театър не е бил само забавление, но също и част от начините за илюстриране на виетнамската култура.

Една от често представяните истории разказва за костенурка, която живеела в езерото Хоан Кием в Ханой. Веднъж тя изплувала от дълбините на езерото, за да даде на крал Лу Тай То меч, та да поведе той битка с китайските нашественици. След като победил врага, кралят трябвало да върне меча на костенурката в езерото, та да не се изкуши да злоупотреби със силата си. Затова името на езерото се превежда на български като Езерото на върнатия меч.

Героите на представленията на кукления театър на вода могат да са смели и храбри бойци от някои легенди, както и най-обикновени фермери и рибари. Най-важната фигура във виетнамския воден куклен театър е Чу Теу („Чичо Шегаджия“). Той е изключително забавен, с насмешка разведрява публиката, като не спестява нищо на всеки срещнат покварен чорбаджия и властимащ.

Представленията винаги са съпроводени от красива тематична традиционна музика в изпълнение на музиканти, свирещи на народни инструменти – барабани, дървени камбани, рог, бамбукови флейти и чинели.

Националният куклен театър на Виетнам е основан през 1956 г. и е най-големият куклен театър в страната. Носител е на много международни награди – специална награда от Международния куклен фестивал в Шарлевил-Мезир (Франция, 2000 г.), специална награда от Международния куклен фестивал в Чутрон (Корея, 2001 г.), първа награда за „Най-добро традиционно представление“ в Международния куклен фестивал в Прага (Чехия, 2002 г.), златен медал от Международните куклени фестивали в Ханой през 2008, 2010 и 2015 г., награда за „Най-любимо представление на публиката” на Театралния фестивал АСЕАН (Наннин – Китай, 2013 г.), световен шампион на Международния куклен фестивал в Тайланд (2014 г.) и др.

На 18 август Националният куклен театър на Виетнам ще представи на софийската публика най-известните си представления – „Танц с шапки“, „Чу Теу“ („Чичо Шегаджия“), „Танц с дракон“, „Окрестър с осем музикални инструмента“, „Легенда за езеро Хоан Кием“, „Реколта“, „Рибари“, „Лисица и патица“, „Деца и река“, „Втората господарка на планините и горите“ и Танц „Четири свещени звяра“.

На 19 август трупата ще покаже изкуството си и на зрителите в Несебър.