В БНР започнаха снимките на документално-игралния филм “Оцеляване"

  • 17.08.2022
  • БНР
Методи Савов и Таня Иванова по време на снимките на филма. Снимка: БНР

“Оцеляване" е работното заглавие на съвместния филмов проект на журналиста от програма "Хоризонт" на БНР Таня Иванова и операторите проф. Красимир Андонов и Алекс Самунджи. Кинотворбата разказва 3 истории на българи за оцеляване в планината.

Другите истории са за оцеляване на алпинистите Николай Петков и Дойчин Боянов в снежна буря на Антарктида, както и за самотното спускане на сноубордиста със счупен крак в място без обхват Владимир Павлов. В "Оцеляване" ще видим и Иван Кожухаров, който оцелява след каменопад в Алпите и после, в инвалидна шейна е качен от приятели на Монблан.

"Един от главните герои във филма е Радиото, което всички, свързали живота си с него, по традиция изписват с главна буква. То е пазител и разказвач на истории - със своите журналисти, с безценните архиви в Златния фонд, с творците си. Във филма участват много такива колеги, които продължават да изписват Радиото с главна буква", разказва Таня Иванова, която е сценарист на филма и в художествената част от него преживява своето, макар и по-абстрактно оцеляване.

Историите в кинотворбата ще видим през обективите на операторите проф. Красимир Андонов от НАТФИЗ, който засне и филма за Боян Петров, както и Алекс Самунджи.

Амбицията на екипа е да включи в историята освен документални кадри, и възстановки на част от сцените.

Първото интервю, част от филма, ще бъде излъчено в предаването “Изотопия” по програма "Хоризонт" на БНР, на 18 август. В него са включени и неизлъчвани записи от експедицията "Еверест ’84".

България