Няма корица на сп. "Vogue" с Хитлер и Ева Браун. А открилият това екип на БНР нека научи в коя година те се самоубиват

  • 18.08.2022
  • БНР
Въпросната манипулирана снимка, която не е корица на Vogue и която се разпространява в социални медии.

СБЖ приветства усилията на колегите от БНР, създали специален екип за проверка на факти и неутрализиране на дезинформацията. Мисията е важна и тъкмо поради това е редно да се осъществява с прецизност във всичко. Установяването на факта, че няма корица на сп. "Vogue" от 1939 г. с Хитлер и Ева Браун олеква значително, щом в същия текст се твърди, че Хитлер и Ева Браун са се самоубили през 1944 г., когато съветските войски вече щурмували Берлин. По-голямата част от човечеството все още знае, че това е станало през 1945 г. Нека фактите бъдат точни във всичко, колеги.

Предлагаме тук целия текст по повод кориците на "Vogue", публикуван в раздела "Проверка на факти" на сайта на БНР в 07.00 ч. на 18 август, и останал до края на деня без корекция в годината на самоубийството на Хитлер и Ева Браун, която е година и на превземането на Берлин от Червената армия, и на края на Втората световна война. Според БНР излиза, че това е станало през 1944 г., а историята сочи 1945 г.

Допълнение на сайта на СБЖ от 19 август, 19.30 часа: След като сгрешената година стоя на сайта на БНР и през целия ден на 19 август, писахме директно на генералния директор на БНР Милен Митев, обръщайки внимание на грешката. Реакцията му беше светкавична, той ни благодари за сигнала и грешката вече е поправена. Предлагаме по-долу текста от сайта на БНР.

Фотосесията на украинския президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена Зеленска за известното модно списание Vogue предизвика разнопосочни коментари и доведе до различни критични отзиви, поставяйки въпроса дали е етично да се прави в момент, когато хиляди украински войници умират по бойните полета, а стотици градове са бомбардирани от руските сили.

В средите на подкрепящите инвазията на Русия в Украйна циркулира колаж, съпоставящ кадър от фотосесията на Зеленски и съпругата му и черно-бяла снимка на Адолф Хитлер и неговата съпруга Ева Браун.

Твърдение: През 1939 г. Хитлер и Ева Браун са снимани за корицата на сп. Vogue, подобно на фотосесията на украинския президент Зеленски и жена му Олена.

Вероятната цел на подобна съпоставка е подкрепа за руските обвинения към Зеленски и властта в Украйна в нацизъм и за мотива за започване на войната - "денацификация", сочен от Кремъл, като една от целите на руската инвазия. Твърдение, което трудно намира почва, най-малкото заради еврейския произход на самия Зеленски.

Къде се разпространява?

В една от публикациите, които споделят изображението, се казва: "Две сатанински двойки станаха първи страници на Vogue. Нима убиването на собствения си народ е толкова меритократично? (бел.авт. – меритокрация – политическа система, при която властта се възлага на индивиди въз основа на талант, усилия и постижения, а не на богатство или социален статус). Те трябва безкрайно да се срамуват". Профилът, който според описанието е базиран в Неапол, Италия, публикува и споделя всекидневно постове с антиукраинско и проруско съдържание. Също така в текста на поста имената на Ева Браун, Володимир Зеленски и Олена Зеленска са изписани грешно. Правилното изписване на имената е Eva Braun, Volodymyr Zelenskyy и Olena Zelenska.

НЯМА подобна снимка в архива на Vogue

В постовете се твърди, че въпросната снимка е била корица на "Vogue" през 1939 г. 

На официалната страница на списанието има публикуван подробен архив на кориците през годините. В раздела с корици от 1939 г. няма подобна снимка.

Снимката е манипулирана и не е от 1939 г.

По-задълбочена проверка на снимката показва, че всъщност тя е фотомонтаж. Оригиналното изображение е манипулирано, като от него умишлено е премахнат човек.

Откриваме изображението на сайта Bridgeman Images.,който е един от световните източници за снимки и видеа от света историята, културата и изкуството. Правата за снимката се държат от Tallandier / Bridgeman Images. Разбираме и кой е премахнатият човек от кадъра. От описанието на снимката става ясно, че на нея е Адолф Хитлер, г-жа Морел (съпругата на личния лекар на Хитлер) и Ева Браун. Фотосът е правен около 1940 г. в Бергхов, домът на Хитлер, разположен в Баварските Алпи близо до Берхтесгаден.

Историческо несъответствие

Историческите сведения показват, че към 1939 г. Хитлер и Ева Браун официално не са двойка. До 1936 г. тя е част от домакинството на Хитлер в неговия дом Бергхоф. Част е от най-близкия му социален кръг, но не посещава публични събития с него до средата на 1944 г. На 29 април 1945 г. (в първоначалния вариант на текста тук беше допусната въпросната грешка и бе посочена 1944 г. - б. р.) Ева Браун и Адолф Хитлер се женят, докато съветските войски си пробиват път към правителствения квартал на Берлин. 40 часа по-късно двамата се самоубиват в бункера, където живеят.

Заключение

Твърдението, че през 1939 г. Адолф Хитлер и Ева Браун са снимани за корицата на американското модно сп. Vogue e НЕВЯРНО, тъй като тази или подобна снимка НИКОГА НЕ Е БИЛА корица на списанието, става ясно от официалния архив на изданието. Освен това снимката е манипулирана, тъй като е изрязан човек, присъстващ на оригиналния кадър. Посочената година 1939 г. в кадъра с Хитлер и Ева Браун не е вярна фактологически за връзката между Хитлер и Ева Браун, защото по това време двамата не са официално двойка и нямат общи публични прояви. Следователно може да се и изводът, че опитите за сравнение на Владимир Зеленски с Адолф Хитлер чрез корици на списание Vogue са МАНИПУЛАТИВНИ.

------------------

Всеки текст в раздела на БНР "Проверка на факти" е съпроводен и със следната бележка:

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

 

м.л.

Свят