Здравните журналисти със затруднен достъп до информация от институции в ресора

  • 18.08.2022
  • БНР/СБЖ

Затруднен е достъпът на здравните журналисти до информация от здравните институции. Това показват резултати от проучване сред общността на репортерите, които се занимават с теми в здравеопазването.

През последните години например достъпът до информация от НЗОК става все по-труден, отбеляза в интервю за БНР един от инициаторите на анкетата – Мария Чипилева.

В проучването са се включили 20 здравни журналисти от 16 медии, сред които БНР, БНТ, БТА, сайтове, вестници и регионални медии.

Чипилева разграничи получаването на някакъв отговор от информацията по същество, която здравните институции предоставят. 2/3 от журналистите смятат, че често получават именно такъв формален отговор.

В над 50 на сто от случаите журналистите са принудени да прибягват до търсене на алтернативни източници на информация, уточни Мария Чипилева.

"В здравеопазването липсата на прозрачност е огромен проблем, защото не получаваме нужното качество, достъп до здравеопазване за парите, които даваме", коментира тя в предаването "Преди всички" по БНР.

Проблемът не е толкова в пиарите, колкото в ръководителите на съответните институции, обобщи Чипилева.

По думите ѝ единственият откликнал на препоръките на здравните репортери след проведената анкета е шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

Както вече писа сайтът на СБЖ утре, 19 август, проф. Петко Салчев кани здравните журналисти на работна среща от 10 со 12 ч.в заседателната зала на НЗОК.

 

м.л.