Делегация на Асоциацията на журналистите на Корея гостува в Пловдив

  • 04.09.2022
  • СБЖ
  • Екатерина Кючукова
Корейските журналисти бяха възхитени от Пловдив

Гостуването на корейските колеги в България е в рамките на подписаното през 2015 г. Споразумение за сътрудничество между СБЖ и АЖК.

Калейдоскоп от красиви емоции събрахме от Пловдив. С тези думи председателят на Асоциацията на журналистите на Корея (АЖК) Ким Донгхон описа визитата си в града, впечатлен от мотото на Есенния салон на изкуствата, който стартира на 1 септември.

По време на визитата си в Пловдив корейските журналисти се срещнаха с ректора на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ проф. Тони Шекерджиева-Новак, която ги запозна със специалностите, които предлага арт-академията. Тя акцентира върху международното обучение, което привлича студенти от цял свят, като сред предпочитаните специалности от азиатските студенти е оперното пеене, както и дирижирането.

Проф. Новак посочи, че в АМТИИ има и докторанти от Република Корея. Тя уточни, че завършилите академията имат чудесна реализация в цял свят и се радват на любовта на меломаните.

Корейските журналисти присъстваха на откриването на Националните есенни изложби, както и на Есенния салон на изкуствата. На Римския стадион те се насладиха на музикалните „битки“ между тенори и баритони – възпитаници на Академията.

Гостите от Корея бяха възхитени от Епископската базилика на древния Филипопол. Силно впечатление им направи мащабността на раннохристиянския храм, наследството на майсторите, сътворили шедьоври от мозайки преди 17 века, както и от реставрацията на туристическия обект.

„По мнение на експерти, изработването на 1 квадратен метър мозаечно каре се е създавало за един ден от майстор. Всяко камъче (тесер) с големина около 1 см е от естествен камък и е точно подбирано в зависимост фигурата, която са сътворявали. След като е наредена, мозайката е полирана на ръка“, посочи реставраторът Димитър Станчев. Той уточни, че на площ от 2 хил. кв. м на две нива са разположени мозайки, изобразяващи повече от 100 птици, растения, сложни геометрични фигури.

Корейските журналисти посетиха къща „Иван Черноземски“, реставрирана от „Бизнесът за Пловдив“. „Сдружението обединява близо 40 пловдивски фирми с годишен оборот от 4 милиарда лева. Нашият слоган е „По-добър град, по-добър живот“. Подкрепяме талантливи деца, културата, както и подобряването на жизнената и бизнес среда в региона“, коментира изпълнителният директор Александър Стайков.

„Сред събитията, които се организират от Съвета по туризъм в Пловдив са Дефиле на младото вино, „Вино и гурме”, Уикенд Пловдив, които привличат все повече туристи в най-стария жив европейски град и се радват на посетители от страната и чужбина. В последното издание на Дефиле „Вино и гурме“ участваха близо 70 винарски изби и ферми, които демонстрираха повече 240 продукти в 16 къщи в Стария град“, посочи изпълнителният директор на Тракийски туристически район Радост Иванова. Тя запозна корейските гости с атрактивните обекти в региона и акцентира върху богатото културно-историческо наследство, съхранено от хилядолетия.

Журналистите от Корея посетиха и една от винарските изби от Тракийски туристически регион, в която се запознаха с процеса на производство на вино. Опитаха гроздов сок, тестваха остатъчен продукт от отделянето на ципите и семките на гроздето, който се ползва в козметичната индустрия. Те разгледаха лозови насаждения от различни сортове, запознаха се с местните сортове Мавруд и Рубин и дегустираха някои от отличените с медали от международни конкурси вина.

Преди 5 години делегация от АЖК за първи път посети Пловдив. И тогава гостите останаха очаровани от историята и културата, съхранена през вековете.

Сегашното гостуване на корейски журналисти е първото след COVID кризата. Гостите се срещнаха със свои колеги от пловдивските журналистически дружества към СБЖ, коментираха въпроси, свързани с професионалните стандарти, обмениха добри практики, споделиха мнения по  актуални теми, разглеждани в медиите в двете държави.

Визитата в Пловдив се осъществи в рамките на подписаното през 2015 г. Споразумение за сътрудничество между Съюза на българските журналисти и Асоциацията на журналистите на Корея (АЖК), която представлява повече от 10 000 членове, обединени в близо 200 дружества от над 180 медии.

Посещението на корейските журналисти се осъществи със съдействието на заместник-кмета на Община Пловдив Пламен Панов, кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, Съвета по туризъм, Сдружение „Бизнесът за Пловдив“, Международен панаир – Пловдив, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Вила „Юстина“ и Държавна опера – Пловдив.