Журналистът Жан Соломонов и „Вкусът на унгарската целувка“

  • 09.09.2022
  • СБЖ
  • Розалина Евдокимова

Един колега от отбора на незабравящите се журналисти, живеещ във Франция, написа книга за България и своите любопитни преживявания като репортер. Още отивайки към мястото на събитието, той все е орисан да попада в епицентъра на интересни и забавни случки - потвърждение на приказката, че репортерството е дело благодатно, защото то винаги може да ти даде рамо я да напишеш мемоари, я да сътвориш нова и будеща любопитство информация.

Книгата на Жан Соломонов - топла, топла - ще получи зелена светлина по пътя към читателите на 12 септември от 18 часа в емблематичния Клуб „Журналист“ в сградата на СБЖ.

И понеже журналистиката е болест нелечима, то книгата на Жан Соломонов е събрала увлекателни разкази за наши си, български работи. Надничайки из неговите репортерски спомени, всеки веднага ще усети, че никой не е забравен и нищо не е забравено.

Аз нямам намерение да взема хляба на критиците, затова ще си позволя само да оглася, че се е появила една свежа книга, която носи будещото интерес заглавие „Вкусът на унгарската целувка“. Написана на много лек и забавен език, тя е скътала между кориците неговите лични преживявания като репортер, какъвто той винаги е бил. Самият Жан казва за себе си, че е „репортер от старото поколение“. „За да си напиша дописката, трябва задължително да отида до „мястото на събитието“, а не да събера „сламките“ (информацията) от интернет“ – споделя Соломонов.

В предговора бърза да уточни, че това не е автобиография, тъй като на страниците на книгата доста често се срещат неочаквани преживелици и приключения. И може би донякъде това ни припомня за онзи древногръцки герой Одисей от Итака, който, дали от любов към приключенията или пък защото такъв му бил късметът, попадал все на интересни места, в интересно време и сред интересни, но понякога и страховити хора.

И при Жан е така. Надарен с репортерското любопитство, той винаги също е в епицентъра на такива интересни случки и персони. Много любопитни епизоди за известни и по-малко известни личности е събрала книгата. И да си призная, Жан Соломонов  е написал наистина едно успешно томче и то в стил кратък разказ, което си е истински майсторлък или може би дарба свише - да спечелиш вниманието на читателя с кратък, но интересен разказ, който, като прочетеш, съжаляваш, че е свършил.

Но повече няма да ви занимавам със съдържанието и стила на книгата, защото на всеки много повече ще му е интересно да я прочете.     

И отново ще припомня, че на 12 септември в 18 часа, в клуб „Журналист“ Жан Соломонов ще разкрие каква е рецептата на „Вкусът на унгарската целувка“.