Исак Гозес посрещна рождения си ден с нова книга

  • 15.09.2022
  • Фейсбук/СБЖ
Исак Гозес на представянето на книгата си "Живея в светлина" в Полски Тръмбеш.

Седмица преди днешния си рожден ден известният журналист и жизнерадостен приятел на мнозина в колегията Исак Гозес представи в Полски Тръмбеш новата си книга "Живея в светлина", посветена на големия художник Никола Манев.

Винаги усмихнатият и пълен с енергия Изо, както го наричат приятелите, очевидно се шегува и с рожденната си година 1949-а, защото тя трудно се свързва с неизменно искрящия му темперамент и облик.

Роден е в Ямбол и по образование е агроном. Упражнявал е пряката си професия из родния си край и в... Ангола. А като войник е бил пратен да потушава Пражката пролет през 1968 г. в състава на българското участие в онази "операция" на Варшавския договор.

Като журналист започва във в. "Сливенско дело", а после отива и във в. "Работническо дело", от където пък го изпращат като кореспондент в Куба. Там го сварват промените от 1989 г.

След като се завръща у нас и се потапя в демократичните водовъртежи, Исак Гозес става една от ярките журналистически звезди на в. "Стандарт" още от основаването му. Перото на Изо е толкова увличащо и популярно, че той сам казва за себе си: "Убийте ме, но не мога да пиша лошо!" Това го оценява и журито на престижния навремето конкурс "Черноризец Храбър", чиято голяма награда печели.

Исак Гозес се утвържава и като автор на биографични книга за известни хора на изкуството, които "се харчат като топъл хляб". Поредният хит в тази поредица очевидно ще стане най-новата му книга, излязла в навечерието на рождения ден на Изо - биографичния роман за Никола Манев "Живея в светлина".

Премиерата бе в Полски Тръмбеш преди около седмица. Градът не е избран случайно - той е домакин на постоянна експозиция с творби на починалия в Париж през 2018 г. Никола Манев, които той сам е дарил приживе на местната галерия. На премиерата присъства и синът на художника - Александър, както и кметът на града Георги Чакъров.

Да му е честит и днешния рожден ден на неуморния автор Исак Гозес!

© СБЖ