Акад. Антон Дончев: Човек може да стигне такова съвършенство, че да промени вселената

  • 18.09.2022
  • БНТ
Акад. Антон Дончев. Снимка: Архив

Живият класик на българската литература навърши тази сряда 92 години и продължава да изкачва върховете на словото. Неговите книги са не само принос към българското самосъзнание, но са записани със златни букви в световното културно наследство. В момента работи върху последния си роман, посветен на Вълчан Войвода.

В "Говори сега" по БНТ режисьорът Николай Василев разговаря с Антон Дончев, които описва прозренията си за крайната цел на човешкото развитие.

"В момента, в който едно човешко същество се появи на този свят, то се ражда с една валута в банкова сметка, която важи в цялата вселена. Тази валута се нарича време. Но човек започва да го осъзнава това, когато мине време и когато тази сметка започва да показва вече малки стойности. Сега човечеството си позволява да плаща банкова сметка, която е по-голяма от банковата сметка на една световна война. Това, което се случва, го плащаме всички ние - скъпо и прескъпо и за съжаление, натоварваме и следващото поколение - не само нашите банкови сметки, но и банковите сметки на всички, които ще се родят.

...Очевидно от някаква степен развитието на общностите, стигат до някакво пространство, което не бива да напускат. Един много страшен въпрос е за нас, хората, в момента - не прехвърляме ли някаква граница на някакво излъчване наше, човешко? Нищо не е застраховано, че ще се развива колкото си иска и както си иска. Има някаква граница. Въпросът е да я знаеш и да не си протягаш краката извън чергата.

...Ами "Време разделно" е точно времето, в което две общности се борят и едната трябва да покаже, че има право на съществувание. То има до една степен на развитие, има храна за общността. От една степен на развитие тя трябва да се бори с друга общност, която търси живот. Нашата общност е доказала, че има невероятна виталност. Изборът на земята показва и дава най-голяма възможност за развитие. Ние сме на земя, която свети.

...Едно същество като човека, по пътя на своето развитие, може да стигне до такава степен на съвършенство, че да промени Вселената. Ние сме създадени, за да стигнем до положение, в което можем да разговоряме с Този, който ни е създал. Че Той ни е създал именно, за да има партньор.", казва Антон Дончев пред Николай Василев.

 

 

м.л.