Миролюба Бенатова за случая с Мария Цънцарова и "Възраждане"

  • 20.09.2022
  • Фейсбук
Миролюба Бенатова

Миналата седмица се разбра, че прокуратурата е започнала досъдебно производство срещу журналистката от bTV Мария Цънцарова заради неин репортаж от януари т. г., в който е разкрила, че депутати от партията "Възраждане" са ваксинирани, докато участват в антиваксърски протести. Какво коментира по този казус друга известна журналистка - Миролюба Бенатова?

Миролюба Бенатова коментира в своя профил във Фейсбук развитието по случая около журналистката от bTV Мария Цънцрова, която в началото на годината съобщи данни за депутати от партията "Възраждане" - те били ваксинирани против Ковид-19, въпреки че публично се обявявали против ваксинирането. Наскоро се разбра, че след като Цънцарова е викана на два пъти за разпити в МВР, за да разкрие източниците си, сега по същия казус срещу нея е образувано досъдебно производство. Ето какво пише по този повод Миролюба Бенатова:

"Когато през януари коментирах, че репортажът на Мария Цънцарова за "ваксинираните депутати" стъпва на лични данни, които не могат да бъдат открити в публични регистри, исках само да отбележа пред широката аудитория, че журналистите не са факири. Но получават сигнали и ги проверяват. Това е нормална практика.

Този коментар (за това, че данните не са публични), беше като допълнение на основния ми пост по темата. А именно - че лицемерието по отношение на ваксините, от страна на депутати, които се обявяват срещу тях, е хубаво да бъде изобличавано.
Понеже виждам, че се завихря кампания срещу правото на Мария да пази своите източници и то кампания, подсилена от привикване в прокуратурата, ще си позволя още един коментар.

- Чувствителна информация като здравен (ваксинационен) статус на политик, не е защитена от публичност, когато става дума за обществен интерес. Има съдебни решения по този въпрос. Да се знае дали депутати от "Възраждане" са ваксинирани, предвид кампанията им срещу ваксините, е обществен интерес.

От материала, излъчен на 9 януари (дни преди обявения от възраждане протест срещу "зеления сертификат"), стана ясно, че депутати от "Възраждане" имат зелен сертификат, удостоверяващ ваксинация.

Надписът по време на репортажа, с твърдение, че депутатите са ваксинирани, може да се смята за подвеждащ. Защото зеленият сертификат може и да е купен, без реално полагане на препарата :-) Депутатите така и не уточниха как и защо са го придобили.

По същество: Мария има право да не назовава източниците си и нищо не може да я принуди да направи обратното.
Въпроси от прокуратурата по този повод са изцяло в полза на имиджа на журналиста. Вероятно бтв ще осигури необходимата сигурност и юридическа защита на своята водеща.

Пиша, защото половината (!) от моите коментари по този репортаж, бяха ползвани от Костадин Костадинов за старт на кампанията още тогава.

Рецептата 60:40 е безотказна. Сее раздори, конфликти и обърква аудиторията.

С думи прости. Репортажът на Мария беше интересен и достоверен. Тя има право да получи и осветли информация за здравен статус на политици, защото съществува обществен интерес по темата. И също така има право да не издава източниците си. Прокуратурата работи по сигнал и формално изпълнява функциите си по закон."