Би Би Си възмути гърците, представяйки сина на бившия крал Константин като престолонаследник

  • 21.09.2022
  • marginalia.bg/keeptalkinggreece.com
  • Здраавка Михайлова
Кадър от нашумялото интервю с разпалилия възмущението надпис

„Негово Височество, принцът престолонаследник на Гърция Павлос“ - този надпис, пуснат от държавната британска медия по време на интервю, свързано с поклонението за починалата кралица Елизабет Втора, подпали възмущение в гръцки социални мрежи и медии.

„Някой трябва да информира Би Би Си, че монархическата институция в Гърция е премахната“. Такъв бе лайтмотивът на  множество гръцки реакции в социалните мрежи спрямо надпис на британската държавна медия, представящ сина на бившия гръцки крал Константин в интервю с него. Надписът гласи: „Негово Височество принцът престолонаследник на Гърция Павлос“. Социалните мрежи „пламнаха“ от гневни коментари на гърци и чужденци, напомнящи на Би Би Си, че Гърция e република повече от половин век. За това разказва в своя публикация в marginalia.bg  Здравка Михайлова.

Принцът бил поканен в предаване, посветено на погребението на кралица Елизабет II, в което е говорил за връзката си с британската корона и е заявил, че заедно с майка си, бившата кралица София, ще присъства на церемонията по последно „сбогом“ с кралицата, тъй като баща му Константин има здравословни проблеми.

Гръцката англоезичната медия www.keeptalkinggreece.com коментира този епизод от погребението на кралицата, свидетелстващ за неугасващите десетилетия след премахването на монархията в Гърция антироялистки чувства на гърците. В материал, озаглавен „Споменаването от Би Би Си на принц Павлос като „престолонаследник“ предизвиква възмущение в Гърция“, се казва, че държавната компания Би Би Си се е сблъскала с остри критики в неделя, когато е интервюирала член на бившето гръцко кралско семейство, представяйки го с титлата „Негово височество престолонаследникът на Гърция”.

Това е предизвикало протестни реакции не само в социалните мрежи, а и от страна на редица гръцки новинарски сайтове оплакали се заради допуснатата „историческа грешка“, тъй като монархията в страната е премахната с референдума от декември 1974 г. и формално е отменена през лятото на 1975 г.

Павлос Глюксбург е първородният син на бившия крал Константин и трети братовчед на покойната кралица Елизабет II. Според гръцката конституция от 1975 г. той загубва официалната си титла през 1974 г. след не един, а два референдума, първият от които е проведен по времето на режима на хунтата. Гръцките медии говорят за гаф на Би Би Си, като някои отбелязват как тази медия "възкреси монархията в Гърция”.

Някои мейнстрийм тв канали в Гърция като SKAI.tv се питат „дали грешката е била допусната от водещите интервюто британски журналисти или Павлос се е представил с щекотливата титла”.

Свят