Допълнителен прием в специалност „Култура и медии“ на Югозападния университет

  • 21.09.2022
  • БНР
Югозападният университет. Снимка: Архив

Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград обявява допълнителен прием на две свободни места в специалност „Култура и медии“, останали незаети след първо и второ класиране. В специалност „Културология и културен мениджмънт“ свободните места са 4.

„При голям интерес от  кандидатстудентите, могат да се прехвърлят. Т.е. ако има повече от двама желаещи да учат „Култура и медии“, можем да ги прехвърлим от специалността „Културология“.  Срокът за подаване на документи за този допълнителен прием е 30 септември. Има два начина за кандидатстване: единият е с оценката от зрелостния изпит, вторият, към който има доста голям интерес, е за хора, които са завършили средното си образование малко по-рано, като сред тях има и такива, които не са полагали матури. За тях кандидатстването е с нашите конкурси за есета. Темите са публикувани на сайта на университета, при интерес всеки може да се свърже с нас. Една от темите е „Новото нормално“, другата тема е свързана с фалшивите новини, има и тема, свързана с войната в Украйна. Всеки, който е осъзнал, че медийната грамотност е нещо важно, че тя е първата предпоставка за добра професионална реализация, както днес, така и в бъдеще – може да кандидатства за нашия допълнителен прием“.

Това заяви в интервю за БНР- Радио Благоевград гл. ас. д-р Силвия Петрова, преподавател в Югозападния университет „Н. Рилски“ – Благоевград.

По думите й специалността „Култура и медии“ става все по-актуална, защото днес живеем в ситуация на информационна война. Силвия Петрова изтъква:

„За да оцелеем в тази ситуация, трябва да разпознаваме фалшивите новини, да знаем как да разпознаваме и как  да се държим с троловете  в социалните медии. Да имаме базова медийна, информационна, дигитална грамотност. Именно затова решихме тази година да направим по-широк прием в много актуалната специалност „Култура и медии“.

Специалността „Култура и медии“ обучава кадри за рекламната индустрия, печатните електронни и нови медии, както и експерти в отделите по комуникации и връзки с обществеността в сферата на местната и държавната власт и бизнеса.  „Полето за реализация на студентите е много широко. Всяка година завършващите студенти доказват колко широки компетенции притежават. Добавям и експерти по социални медии, а много от нашите студенти работят в музеи, министерства, общински структури. Даваме широка палитра от знания и умения, благодарение на която студентите ни се реализират в много широк кръг от сфери“.

Специалността е акредитирана и предлага богати възможности за професионални стажове във водещи институции и медии в Благоевград, региона и столицата. Преподавателката казва: „Много харесвана възможност от нашите студенти са стажовете и обучението по програма „Еразъм+“. Имаме множество договори с чуждестранни университети – в Италия, Гърция, Турция и много други държави. Студентите ни получават възможност да пътуват и избират между това да учат в чужбина един семестър и да работят. Партньорските ни институции осигуряват платени стажове в чужбина. Възможностите за пътуване по програма „Еразъм +“ са през всичките четири години на обучението. Върви съвместно с редовното обучение“.

Гл. ас. д-р Силвия Петрова уточняма, че  тази година за първи път има голям интерес от чуждестранни студенти.  „Нашите български студенти, които тази година ще бъдат първи курс, ще се обучават в една доста шарена културна среда, имат възможност да направят контакти със свои  връстници от чужбина. За нас това е индикация, че специалността „Култура и медии“ ще става все по-търсена и престижна. Това, което предлагаме, и към което има особен интерес от няколко години – е възможността за съчетаване на обучението с работата. Днес има много студенти, които работят и се отнасяме с разбиране към това. Изготвяме специални учебни планове за работещите студенти, предлагаме възможности за гъвкаво посещаване на лекции и упражнения. Даваме им възможност да включват случаи от своята работа при разработване на курсови и изпитни задачи. Т.е. даваме им възможност за преплитане на работата с ученето по възможно най-приятния начин. Наред с това имаме много модерна учебна среда. Все повече от нашите преподаватели залагат на модерни методи за водене на лекциите, на диалога със студентите, на практическите задачи и включването на задачи от всекидневния живот. Точно това дава възможност да излезем от класическата форма на висшето образование, разбира се, даваме солидни теоретични познания, които съчетаваме с практически задачи“.
 

 

м.л.