Бивш репортер от “Господари на ефира” е оправдан за лъжесвидетелстване

  • 21.09.2022
  • mediapool.bg
"Господари на ефира" връчиха "Златен скункс" на бившия си колега. Снимка: Нова ТВ

Върховният касационен съд (ВКС) оправда репортера от “Господари на ефира“ Димитър Върбанов по обвинението за лъжесвидетелстване.

показанията на репортера от "Господари на ефира" Димитър Върбанов провокираха арестите на двама души, твърдейки, че са го нападнали в склад във Велико Търново.

Случаят претърпя пълен обрат, след като Mediapool публикува кадри от охранителните камери в обекта, на които се вижда, че обвиняемите просто избутват журналиста навън и затварят вратата, без да го удрят.

След това Върбанов бе уволнен от “Господари на ефира“, а Нова тв се разграничи от твърденията му.

Записите от охранителните камери бяха приложени по делото срещу управителя на склада Иван Иванов и неговия служител Пламен Стефанов, с когото бяха арестувани за 72 часа. Заради това прокуратурата преосмисли позицията си и се отказа да поддържа пред съда искането за постоянното им задържане.

Дело за лъжесвидетелстване обаче бе заведено срещу журналисти. На първа инстанция Върбанов бе признат за виновен, но горестоящите съдии обърнаха тази присъда.

Пред разследващия полицай Върбанов е казал, че бил издърпан до вратата на склада, бил е блъснат и изхвърлен, вследствие на което паднал на циментовата настилка и си ударил ръка, крак и главата, имал рана от охлузване с кръвотечение на ръката. Вследствие на удара на главата в земята е получил световъртеж и частична загуба на съзнание.

Върховният съд приема, че журналистът всъщност е казал истината. По време на разпита той е описал обстановката така, както той лично я е възприел и е съобщил това, което той е усещал като болки към момента на разпита, т. е. посоченото от него е истина, казват съдиите.

Съдът казва, че за да бъде осъден някой за лъжесвидетелстване е необходимо съзнателно да сепотвърди неистина или да се прикриеистината. В случая Върбанов не е сторил това,, подчертават върховните съдии.

 

м.л.