Жена става пресаташе на германския национален отбор по футбол

  • 22.09.2022
  • newsroom.de
Франциска Вюле

За първи път в историята на Германската футболна асоциация (DFB) нейно пресаташе става жена и това е 30-годишната Франциска Вюле, пише newsroom.de, позовавайки се на ДПА.

От края на ноември т.г. много футболни фенове ще могат да гледат младата и руса журналистка на световните финали в Катар, когато медийните й изяви ще бъдат предавани на живо от няколко телевизии.

Вюле наследява 52-годишния Йенс Гритнер, който беше говорител на националния отбор в продължение на десет години - с кулминация триумфът на германците на световно първенство в Бразилия през 2014 г., сочи още newsroom.de.

Блондинката идва в DFB от Западногерманското радио и телевизия, част от ARD. Преди това тя е работила за sportschau.de и е отговаряла за дигиталните репортажи, за зимните спортове и европейското първенство по футбол през 2021 г.

Директорът на футболната организация Оливер Биерхоф я избра за пресаташе заедно с новия медиен директор Щефен Симон, който идва от същия телевизионен оператор като колежката си.

„Бях впечатлен. Имахме много интересни разговори. Веднага ми направиха впечатление нейната интелигентност и бързите й реакции“, обясни Биерхоф решението в полза на Вюле.

Биерхоф e усетил нейната бързина още при първата поява на Вюле за DFB на пресконференция във вторник във Франкфурт на Майн. „Не казвайте нищо лошо“ – реагира тогава Вюле с усмивка, когато репортер попита Биерхоф за новата жена в кръга на националния отбор. „Виждате как вървят нещата“ - контрира директорът, който също побърза да реагира. След това Биерхоф добави сериозно: „Убеден съм, че тя ще бъде предимство за нас."