Две известни журналистки са арестувани в Иран покрай смъртта на Махса Амини

  • 24.09.2022
  • pressgazette.co.uk/БТА
Нилуфар Хамиди е била арестувана в дома си в Техеран на 22 септември

Нилуфар Хамиди от иранския вестник и уебсайт Sharq и фотографката Ялда Мейри са били арестувани от иранската полиция заради работата им по отразяване на събитията около разтърсилата Иран смърт на 22-годишната Махса Амини.

Махса Амини почина в болница на 16 септември, след като бе арестувана от нравствената полиция на 13 септември заради "неправилно" носене на хиджаб. След прекарана нощ в полицията, по време на която се предполага, че е била малтретирана, тя изпадна в кома и така и не можа да бъде спасена, въпреки тридневните усилия на лекарите.

Смъртта на момичето отприщи бурни протести в Иран. Бруталното им потушаване на свой ред доведе до още 36 жертви, за които съобщават неправителствени организации.

За силния емоционален градус на протестите допринесе снимка, направена от журналистката от Sharq Нилуфар Хамиди. Тя засне страдащите родители на Махса Амини пред болничната ѝ стая и кадърът въздейства разтърсващо на възмутените от случая, пише pressgazette.co.uk.

Нилуфар Хамиди е била арестувана в четвъртък, 22 септември, в дома си в Техеран, добавя изданието. Извършен е обиск, имуществото ѝ е конфискувано, сочат нейни адвокати.

Журналистката вече е била във фокуса на полицейското внимание. През месец май тази година тя тиражира заснето от нея видео, на което се вижда как полицай застрелва момиче в техерански парк. Все още не са известни точните обвинения, заради които Нилуфар Хамиди е арестувана сега.

Другата задържана журналистка е фоторепортерката Ялда Меири. Тя е била арестувана още в понеделник заради отразяването на протестите срещу смъртта на Махса Амини. За нейното освобождаване настоя Комитетат за защита на журналистите, още преди да се разбере, че и Нилуфар е арестувана.

Шариф Мансур, член на програмния координациоен съвет за Близкия изток и Северна Африка в Комитета за защита на журналистите, заяви: „Иранските власти трябва да разберат, че не могат да скрият общонационалните антиправителствени протести, като затварят журналисти. Властите трябва незабавно и безусловно да освободят Ялда Меири и да спрат произволното затваряне на представители на пресата в този критичен за Иран момент".

Междувременно властите арестуваха и Маджид Таваколи - активист, вече арестуван няколко пъти през последните години, по-специално след спорните президентски избори през 2009 г., съобщава БТА.

Друг активист - Хосейн Ронаги, успя да се изплъзне на полицията, дошла да го арестува в дома му, докато даваше интервю за телевизия "Иран интернешънъл", базирна в Лондон, съобщи телевизионният канал.

 

м.л.

 

 

 

Свят