Мина от войната в Украйна засечена и унищожена край Приморско

  • 23.09.2022
  • news.bg
Мината край Маслен нос

Приведена в бойно положение морска мина от типа, който се поставя по украинското крайбрежие, е била локализирана и унищожена днес край Маслен нос, недалеч от Приморско, съобщиха българските ВМС.

Гранична полиция Бургас е открила мината край издадения в морето Маслен нос, който е част от планинската верига Странджа. В официалното съобщение на Министерството на отбраната, цитирано от news.bg, се посочва:

Днес формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби от състава на Военноморските сили получи задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен на брега предмет, оприличен на морска мина.

След извършения оглед военните специалисти класифицират мината като котвена, тип "Ям", приведена в бойно положение и идентична с мините, поставени пред украинското крайбрежие.

Преместването на мината беше счетено като потенциално опасно и беше взето решение за унищожаването ѝ на място. Районът беше отцепен и обезопасен.

Екипът с ръководител капитан III ранг Димитър Стоянов и група водолази взриви мината при стриктно спазване на мерките за безопасност, съгласно нормативните документи.