В лоша компания ли са журналистите в Google News?

  • 24.09.2022
  • djv.de
  • Хендрик Цьорнер

В търсачката Google News може да се намери не само качествено журналистическо съдържание, но и източници на фалшиви новини и пропаганда.

Немскоезичният информационен портал Netzpolitik.org си направи труда да провери как се стига до търсеното в търсачката Google News и какво отговаря тя на запитванията. Резултатът е, че особено при въвеждане на термини като „Държавно радио“ бяха показани не само репортажи от реномирани медии, но и десен популистки блог. Това пише Хендрик Цьорнер в сайта на Съюза на журналистите в Германия djv.de.

Netzpolitik намери подобни резултати за думите за търсене „коронавирусна пандемия“ и „миграция“. Това е в пълен контраст с обещанието на Google да предоставя само достоверна информация, коментира Цьорнер.

Попитан за това, говорител на Google казва на Netzpolitik, че правилата на Google News включват предотвратяване на „вредно или насаждащо омраза съдържание“. Повече от 10 000 теста проверяват резултатите от търсенето с Google за доказване на достоверност, авторитет и надеждност. Групата не е обяснила до каква степен те работят за Google или Google News.

От една страна, похвално е, че Netzolitik.org са си направили труда да проучат Google News. От друга страна, ние, журналистите, сме също толкова недоволни от резултата, колкото и цитирания говорител на Google. Дали има 10 000, 1000 или само 100 тестера, не може да се провери. А и 100 000 да бяха - накрая само резултатът се брои.

Едно нещо е ясно: ние не искаме да стоим в един ред с перчещи се, странно мислещи и приятели на Путин. Google трябва да си напише домашното и то бързо, обобщава Хендрик Цьорнер в djv.de.