Директорът на испанската обществена телевизия RTVE се оттегля

  • 27.09.2022
  • publico.es/elmundo.es
Хосе Мануел Перес-Торнеро

След само 18 месеца управление в RTVE директорът ѝ Хосе Мануел Перес-Торнеро обяви, че се оттегля от поста и ще остане само член на нейния Административен съвет.

Като причина за оттеглянето си Хосе Мануел Перес-Торнеро посочва липсата на подкрепа за своите директорски действия от страна на Административния съвет на RTVE, съобщават испански медии.

Той действително предизвика с доста от решенията си силно напрежение и в самата телевизия, и сред политическите сили в парламента, от чийто консенсус зависи избирането на всеки директор на RTVE, макар персоналното предложение да идва от управляващите. Така например Перес-Торнеро спря популярно дискусионно предаване и отстрани водещия, като пусна вместо това друго предаване. Освен това упржняваше доста груба намеса в работата на журналистите, спускайки им преки указания.

Срещу Перес-Торнеро се натрупа недоволство и от страна на де факто предложилата го за поста управляваща коалиця между социалистите и "Унидас Подемос", която сметна, че той се е поставил повече в услуга на опозиционната Народна партия, отколкото на правителството.

Проблемите на RTVE в Испания се разглеждат от специална парламентарна комисия, която сега трябва да определи и приемник на Перес-Торнеро начело на телевизията.

Свят