Литературно-музикална вечер в памет на Христо Смирненски

  • 28.09.2022
  • СБЖ
  • Елена Христова
Христо Смирненски (1898-1923)

В къщата музей на поета на 29 септември от 17.30 ч. ще се състои литературно-музикална вечер под надслова „Един копнеж, една мечта гори и се топи в душите”. Събитието, в което ще участват много съвременни български поети, е посветено на 124-годишнината от рождението на Смирненски и на 100-годишнината от първото издание на стихосбирката му „Да бъде ден!”

На 17 септември по стар стил и на 29 септември по нов стил се навършват 124 години от рождението на Христо Смирненски. Юношата, „запленен и от сивия ден, и „от цветната майска зора“, който призова стихиите, за да освободи обругания и окован човешки дух от оковите:

 

И настръхнал от мрака на тази земя,

закопнях, запламтях и зова:

– Ах, блеснете, пожари, сред ледна тъма!

Загърмете, железни слова!

 

Нека пламне земята за пир непознат,

нека гръм да трещи, да руши!

Барикаден пожар върху робския свят!

Ураган, ураган от души!...

 

И тогава – залюбен в тълпите, пленен

от лъчите на нова зора, –

без да питам защо съм на тоз свят роден,

аз ще знам за какво да умра.

 

Тази година се навършват и точно 100 години от излизането на неговата стихосбирка „Да бъде ден!“, претърпяла за няколко месеца две издания: първото – в началото на март, второто – в края на 1922-а.

Пръв за книгата се отзовава литературният критик и историк Георги Бакалов. И веднага след него – младият тогава Георги Цанев, предложил на Смирненски заглавието „Да бъде ден!“, вместо първоначално замисленото „През бурята“. С тази статия изтъкнатият ни литературовед дебютира в периодичния печат.

Във връзка с двата повода Националният литературен музей, Литературен център „Да бъде ден!“ при къща музей „Христо Смирненски” и българският ПЕН клуб организират на 29 септември 2022 г. от 17,30 часа литературно-музикална вечер под наслов „Един копнеж, мечта една гори и се топи в душите“.

Вечерта ще бъде открита от директора на НЛМ Атанас Капралов и Здравка Евтимова, председател на ПЕН клуба. Участват поетите Георги Константинов, Надежда Захариева, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Илко Славчев, Амелия Личева, Иван Ненков, Димитър Христов, Румен Спасов и Калоян Христов. Водеща – д-р Елена Алекова, главен уредник на къщата музей „Христо Смирненски“.

Вечерта ще се състои в двора на музея на ул. „Овче поле“ 116 (метро „Опълченска“; трамвай 22, сп. „Улица „Одрин“; тролеи 1, 5, 7 и електробуси 60, 74, сп. „Улица „Пиротска“ ).