Премиера на книгата на Юрий Дачев за Григор Вачков

  • 28.09.2022
  • БНР
По време на представянето на книгата на фестивала. Снимка: zlatnaroza.bg

По време на фестивала „Златна роза“ се състоя и премиерата на книгата, с която се отбелязва 90 години от рождението на Гришата – "Пратеник на мъжки времена", написана от Юрий Дачев.

"Татко си отиде много млад – на 47 години. 42 години го няма, каза по време на премиерата дъщерята на Вачков Марта Вачкова. С толкова обич бях обградена, че все едно си е тръгнал вчера. – отбеляза актрисата. – Книгата за него Юрий Дачев написа преди 10 години въз основа на спомени – мои, на майка ми, на приятелите му. Радвам се, че уцелихме момента, за да имаме спомените на Таня Лолова, Стоянка Мутафова, на Стефан Данаилов, Кольо Анастасов – всички тях за изминалото десетилетие ги изгубихме. В книгата е истинският живот на баща ми – без жълтини, но и без захаросана глазура."

Новото издание на "Пратеник на мъжки времена" ще даде възможност до Григор Вачков да се докоснат и много от по-младите зрители и киномани, които го познават слабо, да преживеят някои негови битки в онова време. Да разберат цената на популярността и обичта на човека и твореца от село Трънчовица на река Осъм, информира БНР.

 

 

м.л.