Община Плевен кани на най-дългото хоро

  • 29.09.2022
  • СБЖ
  • Иван Каневчев
Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев". Снимка: Архив

Община Плевен кани плевенчани от всички възрасти, както и всички клубове и школи за народни танци, да се включат в общи изпълнения. Те са в рамките на инициативата „Заедно за един милион хороводни стъпки”, която ще се състои на централния площад „Възраждане“ на 30 септември, от 17.30 часа. Идеята е всички присъстващи да направят над един милион хороводни стъпки заедно и да поставят своеобразен рекорд за най-дългото хоро.

В инициативата „Заедно за един милион хороводни стъпки“ ще се включат Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ и Общинският духов оркестър, които ще изпълнят седем популярни северняшки хора. Всички присъстващи на площада ще бъдат поканени да ги изиграят на общо хоро. Досега каузата получи подкрепа на десетки плевенски клубове и читалищни фолклорни школи,  като се очаква към тях да се присъединят още любителски формации и граждани.

Смята се, че при изиграване на едно северняшко хоро танцьорът прави средно 1800 стъпки. Така за седем народни хора всеки от участниците ще натрупа поне 12 000 хороводни стъпки. Броят на тези 12 000 стъпки, изиграни за няколко минути, се равнява на между 8 и 9 км ходене пеша, което при равен терен отнема повече от час. Ако заедно за ръце на хорото се хванат повече любители на народните танци, общият брой направени хороводни стъпки по време на събитието ще надхвърли един милион, което е амбицията на организаторите. Затова и мотото на инициативата е „Заедно за един милион хороводни стъпки“.

С участието си в конкурса „Нестле за Живей Активно“ Община Плевен ще се бори за голямата награда от 20 хиляди лева за общински проект, свързан със спорта. Целта е да се финансира монтирането на стрийт-фитнес комплекс в парк „Кайлъка“, който е любимо място за спорт и отдих на плевенчани и гости на града. В надпреварата участват 16 български общини.