БТА и Сатиричният театър подписаха договор за медийно партньорство

  • 03.10.2022
  • БТА
Кирил Вълчев и Калин сърменов по време на подписване но договора. Снимка: БТА

БТА и Държавният сатиричен театър подписаха днес договор за медийно партньорство - за отбелязване на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов и за популяризиране на спектаклите от репертоара на трупата.

Ден след поредните парламентарни избори, генерален директор на БТА Кирил Вълчев припомни, че самият Алеко Константинов е бил кандидат за депутат "който българите не сме избрали през 1894 година". Непосредствено след падането на кабинета на Стефан Стамболов, той се явява като кандидат на опозицията в Свищов от Народната партия на д-р Константин Стоилов. Това дава повод на Алеко да напише знаменития си фейлетон "По "изборите" в Свищов" и да го завърши така: "Ето епоха, която ми дава неизчерпаем материал за бай Ганя".

"Ако има място, в което е най-подходящо да бъдат представени идеалите на Алеко Константинов с неговата усмивка, то това е точно в Сатиричния театър. Затова най-естествено е с нашето партньорство заедно да отбележим 160 години от неговото рождение през следващата година", каза още Вълчев.

С директора на театъра се договорихме, че Сатирата ще създаде едно кратко произведение, което ще представяме в нашите пресклубове в цялата страна - на срещи с млади хора и ученици студенти, които ще бъдат поканени за "Разговор с Алеко", каза още Вълчев. Първият разговор ще бъде още в началото на януари, около рождения ден на Алеко Константинов.

Тези разговори да бъдат организирани като своеобразни пресконференции на Алеко Константинов, предложи Кирил Вълчев. В края на следващата година ще обобщим тези разговори в специално издание на списание "ЛИК", добави той.

"В Сатиричния театър полагаме усилия да запазим паметта, да предаваме през поколенията това, което се е случвало,  това, което се случва, и това, което ми се иска да се случва - на младите хора и на тези, които идват след нас. От няколко дни пред входа на голямата зала имаме витрини с аксесоари от представления на вдъхновителите и създателите на Сатиричния театър", каза Калин Сърменов, директор на Сатирата.

Вече две години играем "Сатирично кабаре", тази година ще излезе "Сатирично кабаре 2", в чиято основа е Алеко, следващата година ще има "Сатирично кабаре 3", каза Сърменов. 

На 9 и 10 октомври са премиерните представления на "Една задръстена звезда", пиеса на Слав Танев и Боряна Иванова. "Това са имена, които не са известни в драматургичните среди, но аз работя с тях доста отдавна и харесвам начина им не мислене", каза Калин Сърменов.

Следващата премиера в Сатирата е "Влюбеният Шекспир" на Андрей Аврамов. "Това е една мегапродукция, само тон и 200 е желязото, което сме купили за сценографията. Там ще бъдат насочени усилията ни - като център на художествения емоционален разказ тази година", обясни Сърменов. След това Николай Урумов започва репетиции на "Милионерът" на Йовков.

Отделно, БТА всяка седмица ще представя Сатиричния театър с неговите премиери, емблематични постановки и артисти, гости, издания, каза Кирил Вълчев. 

Както писа БТА, "Постоянната съпруга (Очарователни грешници)" от Съмърсет Моъм е 358-ата премиера в Сатиричния театър. Ролите изпълняват Стела Ганчева, Светлозар Начев, Лана Гекова, Росица Александрова, Вилислава Кирилова, Анжелика Джамбазова,  Михаил Сървански,  Сотир Мелев и Михаил Рядков.

 

 

м.л.