Калин Тодоров с лични спомени за началото на "Капитал" и "Дневник"

  • 06.10.2022
  • Фейсбук
Калин Тодоров

Известният журналист и писател разказва в своя Фейсбук-профил как навремето в редакцията на "Отечествен фронт" за кратко са се появили Иво Прокопиев и Филип Хармаджиев.

Ето текста, публикуван днес от Калин Тодоров в неговия профил във Фейсбук:

Вчера Цветанка Ризова, пулейки се страшно, се нахвърли срещу едно момче от Възраждане. Лидерът на партията Костадин Костадинов бил извършил атентат срещу свободното слово. "Капитал" и "Дневник" не били чужди агенти за влияние.

В началото на 90-те, при нас, във вестник "Отечествен фронт", пуснаха двама "парашутисти" - Иво Прокопиев и Филип Хармаджиев. Те трябваше да движат рекламата и разпространението. Вместо това си работеха главно по проекти на "Отворено общество" на Сорос.

След три месеца напуснаха. С Николай Антонов, представител на Ройтерс за България, направиха смесено дружество, което започна да издава вестниците "Капитал" и "Дневник". (Според западни медии, Ройтерс и "Економист" принадлежат на Ротшилд.)

За старт на нова медия тогава бяха необходими около два милиона лева. Нямаше от къде да ги имат две двайсет годишни момчета, като Иво и Филип. Според един приятел, бивш офицер от Държавна сигурност, парите са дошли от МИ-6.