СБЖ настоява за незабавно освобождаване на Джулиан Асандж!

  • 07.10.2022
  • СБЖ

Нашият Съюз се присъединява към международната кампания в подкрепа на разобличителя от „Уикилийкс” и апелира за отмяна на решението за екстрадирането му в САЩ. Посегателството срещу него е посегателство срещу всички ни. Убива свободата на словото и информирането, всява страх и запушва устата на честната, независима и критична журналистика.

СБЖ се присъединява към международната кампания, подкрепена и от Международната федерация на журналистите, настояваща за освобождаването на разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж. На 8 октомври нашият Съюз ще влее и своя глас в апелите и действията на многоройни журналистически и правозащитни организации по света, които ще излязат на протестни прояви против екстрадицията на Асандж в САЩ, където го застрашават 175 г. затвор заради публикации, разкриващи американски военни престъпления.

Заедно с много колеги и граждани по света, СБЖ настоява демонстративната разправа с Асандж незабавно да бъде прекратена. Посегателството срещу него е посегателство срещу всички ни. Наказват го за онова, което е същността на журналистическата мисия – да се изважда истината на показ. Щом съдят Асандж за това, че е разгласил информация за военни престъпления, която е от висок обществен интерес, значи към всички журналисти по света се отправя показна заплаха да не си позволяват нищо подобно. Всява се страх и се запушва устата на честната, независима и критична журналистика. Открито се преследва целта обществото да е държано в неведение за онова, което „силните на деня” не желаят да се разгласява. Това е откровено убийство на свободата на словото, свободата на информиране, свободния достъп до информация и по същество на самата демокрация.

Ето защо защитата на Асандж днес е защита и на демокрацията.

Настояваме компетентните органи в Обединеното кралство да преразгледат решението за екстрадиране на Джулиан Асандж в САЩ и незабавно да го освободят, като му осигурят и подобаващо обезщетение за годините преследване и тормоз, включително и за травмиращото му пребиваване в затвора Белмарш.

Свобода за Джулиан Асандж!

 

Управителен съвет на Съюза на българските журналисти

7 октомври 2022 г.

 

Текстът на това становище ще бъде предаден в посолството на Обединеното кралство в България.

Каним желаещите да настоят за освобождаването на Джулиан Асандж на 8 октомври от 10.00 ч. край скулптурата на Никала Вапцаров в градинката на гърба на Националната галерия (Двореца).

 

Свързани:

МФЖ подкрепя глобалната мобилизация на 8 октомври за освобождаването на Джулиан Асандж

06.10.2022

Акценти и позиции