Адвокатът на семейството на Милен Цветков: Категорично ще се стигне до трета инстанция

  • 07.10.2022
  • Нова ТВ/Дарик
Колаж: Архив

По делото за смъртта на журналиста Милен Цветков категорично ще се стигне до трета инстанция. Това смята Менко Менков - адвокат на близките на Цветков.

„Основният спор е формата на вината, която държавното обвинение и ние като частни обвинители, поддържаме пред съда. Ние твърдим, че следва да бъде квалифицирано деянието като такова, извършено при условията на евентуален умисъл. До настоящия момент нашата теза не е приета от съдебните инстанции”, обясни пред Нова тв адвокат Менков, цитиран от Дарик.

По думите на първа инстанция е наложено високо наказание според обвинението, по което се предвиждат от 3 до 15 години затвор.

Кристиан Николов получи 9 години лишаване от свобода, без да се признава евентуална умисъл.

„Първоинстанционният съдебен състав е наложил наказание над средния размер. Присъдата е значителна по размер с оглед квалификацията. Ако по-горните инстанции приемат тезата на държавното и частното обвинение и преценят, че става въпрос за евентуален умисъл, тогава претендираме деяние, при което законът предвижда в единия случай от 10 до 20 години затвор, в другия – от 15 до 20 или доживотен затвор”, обясни Менков.

Кристиан Николов отрича да е употребявал наркотици, а твърди, че е употребявал чай и паста. „Тази негова теза е опровергана от всички доказателства по делото. Те сочат, че е употребил няколко вида наркотични вещества – амфетамини, кокаин, тетрохидрокарабинол, който се съдържа в марихуаната. Не могат да бъдат приети чрез изпиване на чай или миене на зъби”, коментира Менко Менков.

Той обясни, че в случая не може да се говори за обвинение за пряк умисъл. „Но дали пряк, или евентуален умисъл – наказанията са едни и същи”, обясни Менков.   
Адвокатът припомни, че доказателствата по делото сочат, че Николов се е движел със 195 км/ч при ограничение от 50 в централната градска част.  

„Доказано е, че няма реакция на водача, не е предприел никакви мерки нито да спре, нито да намали скоростта, нито някаква маневра, за да се опита да предотврати удара. Разчитал е на провидение, на шанс, разчитал е на нищо, така както казва теорията, за да е налице умисъл”, каза Менков.

 

м.л.

България