1 ноември – Ден на народните будители и Ден на българската журналистика

  • 01.11.2022
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова

Достойни ли сме за светлите завети на Будителите и Безсребрениците, колеги?...

Тази година отбелязваме един век, откакто през 1922 г. Стоян Омарчевски, тогавашен министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, внася предложение в Министерския съвет 1 ноември (19 октомври  по стар стил), денят на Св. Иван Рилски, покровителят на българите, да стане и Ден на народните будители.

Това е един много български празник, в който отдаваме почит към хората, будили духа на нашия народ за култура, просвета, литература, но също и за свобода и независимост.

Пак на 1 ноември ето вече 115 години отбелязваме и Деня на българската журналистика. Той пък е обявен през 1907 г. от тогавашното Дружество на столичните журналисти, първата журналистическа организация в България, оглавявана по онова време от изключителния журналист и публицист Йосиф Хербст, „безследно изчезнал” на 16 апрл 1925 г. Заветът на Хебрст е известната му фраза за журналистиката: „Никому в угода, на никого напук”.

А изборът за професионалния ни празник се пада на 1 ноември, защото това е църковният празник на на Светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян.

Многозначително и символично е сливането на двата празника в един ден – на 1 ноември. Историята е подредила сред будителите много личности на словото и на борческия дух, включително журналисти и публицисти. И повечето от тях са били безсребреници и идеалисти, отдадени на порива за свобода и независимост.

Може би най-ярко обединява и олицетворява в съдбата си тези две начала великият Христо Ботев, чиято поезия, публицистика и революционна голгота са вдъхновение за всички ни и завинаги. А неговият вестник „Будилник” звъни пронизващо за съвести и отговорности и до днес...

Поклон пред Будителите и Безсребрениците, оставили ни светли примери и безсмъртни вдъхновения!

А дали сегашните им потомци сме достойни за тях, нека всеки потърси честен отговор в храма на душата си...

 

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

Акценти и позиции