Независимият испански вестник "Публико" споделя ценен опит навръх 15-годишнината си

  • 17.11.2022
  • publico.es
  • Къдринка Къдринова

"Публико" се утвърди за десетилетие и половина като уважавана трибуна за защита на правата на гражданите в Испания.

В авторска статия, посветена на 15-годишнината на "Публико", днес един от основателите на вестника Анибал Малвар пише: "Не е трудно да направиш добър вестник. Трудното е да не те купят, още преди да си опитал да го направиш. И в това отношение "Публико" - с всичките му милиарди безкрайни и непростими грешки - успя да навърши 15 години, бе да влзе в наддаването. А да не влезеш в наддаването в тези времена на така добре платени дезинформации и лъжи, е голямо удовлетворение за поет или журналист, които държат да са бедни, но честни, както казваха бабите и дядовците ни".

Анибал Малвар припомня първия главен редактор на "Публико" Игнасио Есколар, който бил и първият в Испания, отказал да изпраща работещите във вестника журналисти на пресконференции. Казвал, че вместо да задават въпроси на някакви министри или политици и само да слушат и записват празни отговори, за журналистите е по-важно да са на улицата и да гледат, да наблюдават внимателно проблемите на живота със собствените си очи, за да реагират на тях. "Да превърнеш един наблюдател в задавач на въпроси, е най-добрият начин никога да не можеш да съзреш същността на нещата," пише Малвар. И добавя: "Отразяващата нечии декларации журналистика е рак за истината - дава ти само да слушаш, но не и да виждаш. Не ти позволява да репликираш с онова, което са видели очите ти".

"Публико" винаги е залагал на истината от улицата, а не на пресконференциите, продължава Малвар. И припомня, че още 7 години преди в Испания през 2011 г. да се роди протестното гражданско движение 15-М, от което по-късно произлезе алтернативната партия "Подемос", "Публико" вече е бил "журналистическото 15-М". И също така доста преди "Подемос" е счупил двупартийнатя система, но в медиите.

Малавар споменава и усилията на следващите ръководители на "Публико" - известните журналисти Хесус Мараня и Мануел Рико, които също са допринесли вестникът да изиграе важна роля в промените в Испания. "Публико" е бил оглавяван и от известната журналистка Ана Пардо де Вера, а от 2019 г. начело на вестнка е сегашната му директорка Вирхиния Перес Алонсо. Свой подкаст към "Публико" води бившият лидер на "Подемос" и бивш вицепремиер Пабло Иглесиас.

Наскоро Вирхиния Перес и Пепа Буено - главната редакторка на най-големия и влиятелен испански вестник "Ел Паис", се оказаха единствените журналистки от Испания, поканени на престижен международен форум в САЩ за ролята на жените в журналистиката.

 

 

 

 

Гласът на журналистите