Франция строи международен град на френския език

  • 21.11.2022
  • СБЖ/ TV 5 Monde
  • Майя Любомирска
Град Вийер-Котре, който след две години ще бъде Международен град на френския език.

Град Вийер-Котре(Villers-Cotterêts) , който се намира на по-малко от 90 км. североизточно от Париж, ще стане основата на новия Международен град на френския език. Там само след две години ще се състои следващата среща на върха на Международната организация на франкофонията.

Новината съобщи в специално интервю по TV 5 Monde френският президент Еманюел Макрон. „Няма по-добро място, за да може френският език да разкаже своята одисея и да построи бъдещето си", подчерта френският президент. Този град, който е основан през далечната 1530 г., и е родното място на знаменития Александър Дюма -баща, не е избран случайно. Тъкмо тук през 1539 г. крал Франсоа Първи издава указ, с който обявява, френския език за официален. Този кралски акт бележи и края на използването на латинския език като официален държавен език.

След повече от 30 години Франция във Вийер-Котре ще бъде и домакин през 2024 г. на поредната среща на върха на Международната организация на франкофонията, съобщи още Еманюел Макрон. Да припомним, че през 1986 г. по инициатива на тогавашния президент на Франция – голям приятел на България – Франсоа Митеран във Версай се проведе първата среща на високо ниво на франкофонските държави.

Международната организация на франкофонията е основана през 1970 г. Тя развива дейността си в три направления, като насърчава чрез образователни програми употребата на френски език, подпомага развитието на икономическите отношения във франкофонските държави и играе ролята на медиатор при уреждането на международни конфликти.

Франция е известна с целенасочената си политика на запазване и развитие на френския език, а в последните десетилетия и с амбицията да върне неговото място на световната сцена. За съжаление може да се констатира, призна Макрон, че френският език е отслабил позициите си в Магреба, затова е нужно „франкофония на действието“ по призива на президента. „Френският език ни обединява. Всеки говори на френски със своя акцент. А това означава, че френският език не е само на Франция.“, казва още Макрон.

Както писа сайтът на СБЖ sbj-bg.eu на тазгодишната среща в Тунис България беше представена от вицепрезидента Илияна Йотова. В рамките на форума Илияна Йотова обмени мнения по актуални въпроси с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с френския президент Еманюел Макрон и външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Йотова разговаря и с Джан Сон Мин – секретар по стратегическо развитие в кабинета на президента на Република Корея, като и с вицепрезидентката на Виетнам Во Тхи Аун Суан, която миналата година гостува в София.