МФЖ предупреждава журналистите за ограниченията и рисковете при отразяване на Мондиала в Катар

  • 21.11.2022
  • ifj.org
Журналистът от DanishTV2 Расмус Тантхолд бе прекъснат наскоро в прях ефир от катарски проверяващи

Екип на датската тлевизия DanishTV2 беше възпрепятстван да снима на публично място в Доха, столицата на Катар, на 15 ноември. Служители по сигурността се опитаха да покрият камерата и прекъснаха предаването на живо, което представлява едно от първите посегателства върху свободата на медиите срещу чужди журналисти, акредитирани да отразяват Световно футболно първенство м Катар. По този повод Международната федерация на журналистите (МФЖ) публикува съвети за безопасност от 7 точки за журналисти и медийни работници, отразяващи първенството.

Световното първенство по футбол, което се откри в Катар на 20 ноември, ще продължи до 18 декември 2022 г., припомня МФЖ в публикаця на сайта си.

МФЖ вече предупреди ФИФА и катарските власти за смразяващи ограничения за журналисти, сексизъм в спорта и дискриминация, прилагани в Катар. Цяла серия с нарушенията на свободата на печата там през последните години.

През ноември 2021 г. катарските власти арестуваха двама норвежки журналисти, работещи за Норвежката радио и телевизионна корпорация (NRK), които разследваха лошите условия на труд на работниците мигранти в подготовката за Световното първенство.

През 2020 г. известният катарски писател Файзаел Ал Марзуки беше осъден на 3 месеца затвор условно, глобен с 30 000 катарски риала и акаунтът му в Twitter беше „конфискуван“ - всичко това заради туит, критикуващ управлението на катарския фондов пазар.

Между 2016 г. и 2020 г. Doha news, водещият англоговорящ независим новинарски уебсайт в страната по това време, беше спрян, защото разстройвал правителството с репортажите си.

Статиите, публикувани от "Ню Йорк Таймс", редовно са обект на цензура, когато засягат определени въпроси, като например отразяване на ЛГБТИ общността, наред с други теми.

МФЖ също така изразява съжаление, че журналистите, работещи в Катар, нямат право да се организират в съюз. А ето и въпросните предупреждения и съвети на МФЖ, целящи да подпомогнат журналистите и медийните работници при отразяване на Световното футболно първенство в Катар.

1. Ограничения по теми и места: Макар катарските власти датвърдят, че информациите за строгите условия, наложени на медиите, са „неточни“ и че „хиляди журналисти вършат работата си свободно и без намеса“, журналистите, акредитирани да отразяват Световното първенство, могат да бъдат обект на ограничения при отразявне на събитията по определени теми, като положението на работниците мигранти или ЛГБТИ общността в страната. Освен това те ще бъдат възпрепятствани да снимат в правителствени сгради, университети, частни имоти и места за поклонение, съгласно правилата, публикувани от правителството на Катар, към които трябва да се придържат акредитираните журналисти. Репортерите също трябва да очакват да бъдат наблюдавани и проследявани. Това може да доведе до отказ на достъп до определени места, заплахи за отнемане на акредитацията им и арести, ако не спазват закона.

2. Сигурни контакти и оборудване: Медийните специалисти трябва да установят важни контакти в страната (посолства, консулства) и да разработят сигурни средства за комуникация, в случай че изпаднат в беда. Би било препоръчително да разполагате с надеждно оборудване и да се стремите да изпращате и/или съхранявате чувствителни материали (кадри, изображения и т.н.) в резервна система, за предпочитане да ги изпратите до централата преди публикуване или излъчване от Катар.

3. Очаквайте, че сте подложени на наблюдение: Всички чужденци, посещаващи Катар, трябва да изтеглят две мобилни приложения: официалното приложение за Световната купа Hayya и приложението за проследяване на Covid Ehteraz, управлявано от Министерството на общественото здраве с цел „мониторинг на разпространението на Covid ". Репортерите трябва да знаят, че това са много натрапчиви приложения, които дават на властите в Катар широк достъп до данните на хората, докато са в страната. Тези приложения са обозначени от експерти по поверителност като форма на шпионски софтуер, защото предоставят достъп за четене, изтриване или промяна на съдържание, извършване на директни повиквания, както и за свързване с Wi-Fi и Bluetooth.

4. Запознайте се с катарския медиен закон: Катар измени наказателния си кодекс през 2020 г., за да въведе нов член в раздел „Престъпления срещу вътрешната държавна сигурност“, който налага до пет години затвор и глоби до 100 000 катарски риала (около 26 000 евро) за разпространение на „фалшиви новини“ или злоумишлени слухове. Законодателството не дефинира какво е слух или фалшива новина, което дава неприемливо поле за тълкуване.

5. При работа с правоприлагащи органи: Медийните работници не трябва да бъдат принуждавани да показват, предават или изтриват материалите си. Това винаги трябва да се съобщава по неконфронтационен начин, като се иска достъп до iсъответното консулство/посолство, ако нещата ескалират. Понякога страхът от излагане пред външния свят може да помогне за разсейване на напрежението.

6. Бъдете наясно с поведението: Въпреки че МФЖ се противопоставя на всички несправедливи ограничения, наложени от правителствата във всяка страна по отношение на личните свободи, репортерите трябва да имат предвид строгите закони за морал на Катар, според които проявата на привързаност между несемейни или еднополови хора не се толерира. Всъщност това може да послужи като извинение за арестуване/депортиране на журналисти с мотива за на неподходящо поведение.

7. Внимавайте за ситуации на насилие: Инциденти на насилие могат да избухнат по време на мачове на стадиона или около тях между привърженици на съперничещи отбори. Журналистите винаги трябва да имат предвид този риск и да следят настроенията в големи тълпи. Те трябва внимателно да избират безопасни зони, от които да съобщават за тези инциденти, и да напуснат безопасно или да потърсят защита от властите, ако ситуацията стане твърде опасна.