39 евродепутати искат сателитното излъчване да бъде включено в санкциите срещу Русия

  • 21.11.2022
  • СБЖ/СЖР

Група от 39 евродепутати смятат, че сателитното излъчване трябва да бъде включено в следващия пакет от санкции срещу Русия.

Това съобщи ТАСС, цитирана от сайта на Съюза на журналистите на Русия, позовавайки се на евродепутатско писмо, изпратено до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

През март тази година ЕС забрани излъчването на канала RT и дейността на агенция Sputnik в общността. В същото време френският сателитен оператор Eutelsat и люксембургската SES продължиха да им предоставят услуги за излъчване в Европейския съюз, Русия, Африка и Украйна, отбелязват авторите на призива. „За съжаление, настоящата правна рамка и решенията на Съвета не предоставят достатъчно правно основание за забрана на всички руски канали, излъчващи в ЕС“, се казва в текста.

Съставителите на писмото заявиха, че следващият пакет от санкции трябва да включва пълна забрана за излъчване на руски телевизионни канали и радиостанции, които „разпространяват дезинформация“ за конфликта в Украйна.