Писмо на посланичката на Турция до БНР възмути гилдията с назидания към медиите

  • 22.11.2022
  • БНР/СБЖ
Н. Пр. Айлин Секизкьок

Остро недоволство сред журналистическата колегия предизвика писмото на турската посланичката Айлин Секизкьок до генералния директор на БНР Милен Митев, в което безоснователно се твърди, че националното радио е дало изява на лице, служещо на терористичната организация ФЕТО, и се отправят назидания към медиите у нас.

В писмото се твърди, че интервюто на водещата от БНР Силвия Великова от 14 ноември с журналиста Мехмет Юмер по повод терористичния атентат в Истанбул на 13 декември цели да влоши българо-турските отношения. В писмото личи и опит за намеса в редакционна политика чрез следния пасаж: „Сякаш в страната не е останало друго компетентно име, чието мнение относно атаката да бъде потърсено. Това няма нищо общо с журналистиката. Това е атака срещу Турция. Мехмет Юмер е лице, представляващо медийния филиал на терористичната организация ФЕТО в България...“.

Тези твърдения обаче са голословни, безоснователни и се стремят да натрапят в нашата обществена среда субективни преценки на управляващите в Турция спрямо уважаван у нас журналист като Мехмет Юмер.

В интервюто си пред БНР Мехмет Юмер коментира, че “терорът е една от кървящите рани на Турция“ и критикува Закона за дезинформацията в Турция, като казва, че той не е от полза нито на обществото, нито на властите в Турция. Юмер напомня, че според много турски анализатори „тези неща се случват в предизборна обстановка“.

„От 2015 година не е имало атентат от такъв мащаб. Преди избори хората се изправят пред дилемата за избор между свобода и сигурност. Спекулативно би било да се каже кой стои зад атентата“, коментира Юмер. И продължава с анализа си, че коалиция от шест партии се изправя срещу Ердоган и тази коалиция „е готова да води битка на живот и смърт, а това притеснява президента“.

Скандалът се разрази от заглавие на сайта на БНР

към интервюто на Юмер, което извежда като акцент твърдението „някои  анализатори допускат, че атентатът е организиран от турската държава“. Часове след това Мехмет Юмер настоява заглавието да бъде променено, тъй като е извадено от контекста и той не е изказал подобно твърдение. Заглавието е променено на „Мехмед Юмер: Терорът е една от кървящите рани на Турция“ . Под линия на публикацията с промененото заглавие в сайта е публикувана следната редакционна бележка: „Първоначалното заглавие на статията е сменено във връзка със съображения на интервюирания Мехмет Юмер, че не отговаря на казаните от него думи. БНР, спазвайки духа на своята редакционна независимост, реши да направи промяната, ръководейки се от добрите журналистически практики.”

В писмото си турската посланичка не се позовава на това, което е казал в интервюто Юмер, а прави обобщения от едно заглавие на сайта на независима обществена българска медия. Факт, който е повече от притеснителен.

“Онези, които се опитват да разпространяват подобни изопачени идеи чрез медии, които са се хванали на въдицата подобно на вас, са терористични организации като ПКК, ФЕТО и ISIS (Ислямска държава), врагове на турския народ и държава“, пише още в писмото. То завършва с наставление към БНР: “Разумното очакване предполага медия със статут на българско национално радио да подхожда с повече внимание и деликатност по подобни чувствителни теми“.

Смущаващ е и фактът, че в англоезичната версия на писмото пише, че БНР е “официалното радио на България“. Това твърдение е крайно невярно и навежда на мисълта, че турската посланичка очаква БНР да изразява само и единствено гледната точка на правителството. БНР е обществена медия и като такава търси всички гледни точки.

Сериозно безпокойство буди и липсата на официална реакция от страна на БНР и СЕМ (който пък бе сезиран по случая от представители на ДПС, ретранслиращи твърденията на посланичката на Турция).

БНР съобщи за писмото на посланичката в материал на сайта си, излязъл на 15 ноември под заглавие „Посланикът на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок със становище по повод интервю по БНР”.  В него пише: „Припомняме, че изводът на турските власти, че зад атентата на "Истиклял" стоят терористичната организация ПКК и сирийският ѝ клон, бе отразена многократно в новините на БНР, както и твърденията на тези две организации, че нямат нищо общо с атаката.“ Засега това е единствената позиция на БНР.

Позиция няма и от страна на Министерството на външните работи. А подобно поведение на официален чуждестранен представител може да стане удобен повод за намеса и на други дипломати не само в редакционната политика на българските медии, но и във вътрешните ни дела.


м.л.

България