Медийна платформа ще подпомага регулаторите от Балканския регион

  • 25.11.2022
  • СБЖ/СЕМ
  • Майя Любомирска
Снимка: БТА

Медийна платформа ще подпомага обмена на информация, сигнали и добри практики на медийните регулатори от Балканския регион. Това стана известно днес, след края на Международната конференция на медийните регулатори на страните от Балканския регион. Тя беше организирана от Съвета за електронни медии (СЕМ) и беше първа по рода си проява в този формат.

Както сайтът на Съюза на българските журналисти (СБЖ) sbj-bg.eu писа, в във форума взеха участие представители на Албания, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Турция, както и гост-лектори от Италия, Каталуния (Испания) и Молдова. Онлайн се включи и и Любош Куклиш, EPRA (European platform of regulatory authorities).

Още в първия ден на срещата по време на панела, който беше отворен за журналисти, регулаторите от балканските страни представиха спецификите на работа, както и проблемните точки и предизвикателствата на бързо променящата се медийна среда.

Да припомним думите на председателя на СЕМ Соня Момчилова, че автоцензурата и страхът са симптомите на болна медийна среда.

След двудневните дискусии, които станаха основа за обмен на опит и добри практики, медийните експерти подкрепят идеята да продължат сътрудничеството си и в бъдеще, като конференцията в София поставя началото на следващи, редовни срещи.

Участниците в конференцията излязоха и със съвместно комюнике. Ето и какво се казва в него:

„Конференцията откри председателят на СЕМ Соня Момчилова с думите: „Вярвам, че срещата ни ще бъде ползотворна и ще ни даде отговори на много въпроси, пред които сме изправени и чието решение ще е от полза за хармонията и нормализирането на медийната среда, регулирането на която е все по-деликатна и сложна дейност“…

Историята, спецификите и дейността на българския регулатор представи г-жа Симона Велева, доктор по конституционно право, член на СЕМ. Всеки от участниците запозна накратко присъстващите с особеностите при конституирането, състава, финансирането, правомощията и предизвикателствата пред регулаторните органи в своите страни.

Как работи наблюдаващият екип в СЕМ и спецификите на мониторинга представи Зорница Гюрова, директор на звеното за мониторинг в СЕМ.

В панела „Изкуственият интелект в регулацията – предимства и рискове“, модериран от д-р Габриела Наплатанова, член на СЕМ, се обсъдиха възможностите за противопоставяне на дезинформацията и езика на омразата с помощта на технологиите.

Гост-лекторите Моника Руис от каталунския регулатор и Дениз Гюлер от турския регулатор споделиха опит за работа с изкуствен интелект в подбора на информацията и мониторинга.

Владимир Петков (CEO Identix) презентира възможностите на изкуствения интелект в борбата с езика на омразата, а специалистът по киберсигурност Ясен Танев постави акцент върху етичните аспекти. Заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов посочи пред медийните регулатори, че за използването на изкуствения интелект в борбата с дезинформацията е необходима активна държавна подкрепа и разработване на стратегия за неговото внедряване.

Дезинформация и медийна грамотност – проблеми и решения“ е панелът, модериран от Пролет Велкова, член на СЕМ, в който се представиха проектите на БНТ - „МеГра“ (Надя Обретенова) и на БНР - Factcheck (Николай Петров), като възможност за противопоставяне на фалшивите новини от обществените медии.

За противодействието на дезинформацията и опита в работата за повишаване на медийната грамотност разказаха в презентации и проф. Георге Плиос, член на гръцкия регулаторен орган, Йетон Мехмети от Косово и Емилия Яневска от Северна Македония.

В третия панел „Регионални особености на регулацията и съвременни предизвикателства“, модериран от д-р Симона Велева, член на СЕМ, се разгледаха две особено важни теми. По първата - „Предизвикателствата пред медийния регулатор в условията на военен конфликт в непосредствена близост до страната“ - Орест Дабиджа, член на молдовския регулаторен орган, сподели опита на страната. Гостът Франческо Ди Джорджи представи практиката на Италия по отношение на търговското слово за хазарт.  В резултат на въведената абсолютна забрана на рекламата на хазарт в страната, медийният регулатор е изправен пред решаване на редица казуси, като интерес предизвика съдебната практика по тях.

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Борис Михайлов информира за дейността на агенцията във връзка с хазарта, като акцентира върху доброто сътрудничество със СЕМ, довело до налагане на санкции за непозволена реклама на хазарт.

По време на форума участниците обмениха ценни мнения и опит и потвърдиха желанието си да работят за насърчаване и сближаване на връзките и сътрудничеството между страните от Балканския регион по темите и процесите, свързани с предизвикателствата пред медийната регулация, които динамиката на съвременните процеси определят.