Олеся Носова е новият генерален директор и главен редактор на в. „Комсомолска правда“

  • 27.11.2022
  • kp.ru/aif.ru
  • Розалина Евдокимова
Олеся Носова

От дни Олеся Носова е новият генерален директор и главен редактор на едно от най-тиражните издания в Русия - вестник „Комсомолска правда“. Това реши бордът на директорите на издателската компания.

Носова пое като временен изпълнител поста веднага след внезапната смърт през септември на дългогодишния главен редактор на изданието Владимир Сунгоркин, съобщава kp.ru.

Новият шеф започва работа в „Комсомолска правда“ през 1994 г., като преди това е била криминален репортер в ИТАР-ТАСС. От 2007-ма е главен редактор на сайта KP.RU.

Носител е на много награди, като тази година получи и отличието „Медиен мениджър на Русия“ в категорията „Главни редактори на нови медии“ за приноса й за развитието на сайта KP.RU,обявен за най-популярна медия в Рунет. СЖР също я отличи за активното й участие в образователни семинари и личен принос в развитието на регионалната журналистика. Олеся Носова е и носител на престижното „Златно перо“.

Изборът й за шеф на издателския комплекс и главен редактор на „Комсомолска правда“ предизвика одобрението не само сред нейните колеги, а и сред много руски медии. „Очаквам от нея да бъде двигателят на редакцията на „Комсомолска правда“ – заяви пред aif.ru председателят на Управителния съвет на издателския комплекс „Комсомолска правда“ Владимир Мамонтов. - Тя знае как да го направи. За да се задържи като лидер на медийния пазар, един вестник трябва не само да запази традициите си, което е много важно, но и да усвои нови технологии за работа и комуникация с читателската аудитория. Всички негови главни редактори, за които е останал добър спомен, непрекъснато се самоусъвършенстваха. В „КП“ нямаше „вкаменени“ шефове и Олеся определено няма да е такъв. Тя разбира добре информационния бизнес и е преминала през цялата журналистическа кухня от чирак-готвач до шеф-готвач.”