До 5 декември е срокът за номинации в конкурса за антикорупционна журналистика

  • 28.11.2022
  • acf.bg

Връчването на отличията в тазгодишното издание на конкурса на Антикорупционния фонд (АКФ) "Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията" ще е на 9 декември - Международния ден за борба с корупцията.

До 5-ти декември 2022 г. в конкурса могат да бъдат номинирани или да се самономинират журналисти от печатни, електронни и онлайн медии, които през последната година са осветили случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България, пише в анонса на сайта на АКФ acf.bg.

Номинациите могат да бъдат подавани за една или няколко от 3-те категории на конкурса: 

  1. Награда за журналистическо разследване, разкриващо корупция или конфликт на интереси – ще бъдат присъдени Голяма награда (1000 лева и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ) и Специална награда (800 лева и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ);
  2. Награда за утвърждаване на принципите на върховенството на правото – 600 лева;
  3. Награда за млад журналист до 35 години, работещ върху теми, свързани с борбата с корупцията и върховенството на правото – 500 лева.

Номинациите трябва да бъдат мотивирани с журналистически материали, публикувани в последната една година (от 05 декември 2021 до 04 декември 2022 година).

Жури от уважавани журналисти, правни експерти и граждански активисти ще оцени получените номинации. Журито ще отличи журналисти и журналистически материали, които разкриват оригинални факти за случаи на корупция или допринасят за обществения дебат и за формирането на обществено мнение, утвърждаващо върховенството на правото.

Церемонията за обявяване на носителите на наградата „Червена линия“ ще бъде на 9 декември 2022, Международния ден за борба с корупцията.

„И тази година търсим да отличим разследванията и материалите, които задълбочиха разбирането ни за корупцията в България, помогнаха за събуждането на гражданска енергия и прокараха онази червена линия, отвъд която не можем да толерираме корупцията“, заявява Бойко Станкушев, директор на АКФ.