Връчиха наградите на конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците”

  • 30.11.2022
  • БНР/БТА
Снимка: БНР

Свободата на словото и редакционната независимост на медийната среда са основна предпоставка за напредъка на всяка демократична общност. Това заяви в Благоевград посланикът на Ирландия у нас, Н. Пр. Мартина Фийни.

Дипломатът бе част от официалните гости на финалната церемония на петнадесетото издание на конкурса„Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, информира БНР.

Организатори на събитието са Община Благоевград и местният Общински съвет по наркотични вещества.

Пред журналисти, общественици, представители на различни образователни и културни институции и ученици, посланик Фийни отбеляза, че конкурсът е признание за голямата роля, която Вероника Герин е изиграла в ирландското общество. Демокрацията днес има нужда от свободна и силна журналистика, за нас е изключително важно да разберем и да видим, че има свободна журналистика в България, допълни Фийни, съобщава БТА

Свободата на журналиста да защитава една кауза носи и голяма отговорност, подчерта Магдалена Рахова, председател на ОбСНВ – Благоевград.

В приветствието си към гостите на събитието кметът на общината Илко Стоянов посочи, че вече 15 години делото на журналиста и виден борец срещу наркоразпространението Вероника Герин е живо чрез конкурса в нейна памет. „Прояви като днешната са и един от начините да се противопоставим на най-големия бич на нашето съвремие, защото именно чрез тях можем да насочим вниманието на младите поколения към опасностите, които крие употребата на наркотици“, каза още кметът на Благоевград. Той допълни, че наред с ролята на властите в страната, основно участие има и т. нар. „четвърта власт“ – медиите, защото именно те успяват да покажат на обществеността „ужаса, до който водят наркотиците“. 

Кметът наблегна върху необходимостта обществото ни да се информира от качествен медиен пазар. Провокациите в интернет пространството са големи, и това изисква и възпитание на аудиторията да селектира вярната информация.

Наградите бяха връчени в три категории – „Електронни медии“, „Печатни издания“ и „Документално кино“.

Благоевградската журналистка от в. „24 часа“, Антоанета Максръчка е сред наградените участници в конкурса.

В категория „Електронни медии“ бяха наградени журналисти от национални медии от цялата страна.

Голямата награда в категория „Печатни издания“ бе присъдена за цялостно творчество на Леонардо Шаша, автор на романа „С всички средства“. 

За документално кино бяха отличени журналистът от “National Geographic” Мариана вас Зелер, Румяна Ангелакова от РТЦ – Благоевград, както и екипът Румяна Ангелакова, Добрина Грачанлиева, Димитър Шопов и Методи Стоилков от БНТ – Благоевград.

БНР – Радио Благоевград също получи заслужено призанание, заради адекватното отразяване на проблемите, свързани с трафика на наркотици

БТА получи грамота за системна и активна позиция с проблемите с разпространението и употребата на наркотици в България.  

Отличени бяха и кореспондентите на БТА във Варна Мила Едрева и Данаил Войнов за журналистическия материал „Санкциите при домашното насилие трябва да бъдат осъвременени и засилени, според юрист“. 

Връчени бяха и извънредни награди. 

 

 

м.л.