“Репортери без граници“: Гърция е на последно място по свобода на медиите в ЕС

  • 01.12.2022
  • БТА
Снимка: Официален сайт на "Репортери без граници"

Организацията "Репортери без граници" предупреждава за "наистина опасен коктейл" от заплахи срещу свободата на медиите в Гърция, след като тази седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи като "глупост" годишната класация на неправителствената организация, предаде Франс прес.

"Гърция е европейска страна, в която са концентрирани всички проблеми със свободата на медиите, съществуващи в други европейски страни", заяви за АФП Павол Салай, ръководител на офиса на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите, информира БТА.

Това е "наистина опасен коктейл за свободата на печата", допълва базираната в Париж организация.

В публикувания през пролетта глобален индекс на свободата на медиите за 2022 г. неправителствената организация поставя Гърция на 108-мо място от общо 180, което е най-лошото класиране на страна членка на Европейския съюз.

В сравнение с 2021 г. Гърция е слязла с 38 места по-надолу. Този спад се дължи по-специално на убийството на известен журналист и специалист по финансови въпроси пред дома му посред бял ден миналата година.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, който говори в Лондонското училище по икономика в понеделник, определи класацията като "глупост".

"Извинете ме за израза, но това е глупост", каза Мицотакис, като добави, че  "свободата на пресата не е проблем" в страната му.

От лятото обаче Гърция е разтърсена от мащабен скандал за подслушване на телефонни разговори, който засегна най-вече журналистите.

"Подслушването е петно върху гръцката демокрация, което все повече се разраства", заяви Салай, след като "Репортери без граници" призова гръцките и европейски власти за бърз отговор на аферата, която беше описана от медиите като "гръцкия Уотъргейт".

Според експерта на неправителствената организация Гърция има проблем също с концентрацията на собствеността на медиите и липсата на плурализъм в основните медии. Той спомена и "честите нападения срещу медии, възприемани като проправителствени, от страна на групи, възприемани като екстремистки".

"Съществува реална опасност свободата на пресата да бъде допълнително ограничена", предупреди още Салай.

"Правителството не е предприело никакви значителни стъпки за подобряване на свободата на медиите" от публикуването на класацията през май, отбеляза той.

 

 

м.л.