Равин Менахем Марголин и Иван Гешев организират форум „Stop Hate Speech“ в София

  • 03.12.2022
  • БТА
Равин Менахем Марголин. Снимка: БТА

Социалните медии увеличиха поляризацията и нетолерантността, като създадоха балони, в които онези, които мразят другите, могат да намерят обща цел. Това каза в интервю за БТА равин Менахем Марголин - председател и основател на Европейската еврейска асоциация. Той и главният прокурор Иван Гешев са организатори на Международна конференция на тема „Stop Hate Speech“, която ще се проведе на 5 и 6 декември в София.

Антисемитизмът като цяло, за съжаление, нараства. Това, което виждаме, е смесица от варианти, ако използваме вирусната терминология, посочи равин Марголин пред БТА.

Социалните медии и популистите говорят за мълчаливо мнозинство, готово да се надигне и да свали „елитите“, но политическите доказателства и нашият собствен опит сочат съвсем различна картина: мълчаливото мнозинство всъщност се състои от добри хора, които се опитват да са встрани от политическите и социалните медийни бури. Те осъзнават опасностите за демокрацията, подкрепят многообразието и либералните демократични ценности, просто не крещят за това, посочи той.