64 г. спортният журналист Енрике Макая отразява световни футболни първенства

  • 06.12.2022
  • aipsmedia.com
Ветеранът показва първата си акредитация от Швеция`58 г.

Световното първенство по футбол в Катар поднесе много обрати още в груповата фаза, предизвиквайки голям интерес с неочаквани и уникални исторически събития. Сред тях е и инициативата на Асоциацията на спортната преса (АИПС) „Журналисти на подиума“, в рамките на която в Доха бяха връчени награди на спортни журналисти, отразявали осем или повече световни първенства.

На събитието, организирано в сътрудничество с Международната футболна федерация (ФИФА), 82-ма журналисти получиха малки копия на световната купа от футболната легенда Роналдо, двукратен шампион от световната купа с Бразилия, пише Азра Исич в публикация в  aipsmedia.com. Сред 82-ата отличени е и асът в българската футболна журналистика Румен Пайташев.

Номер едно на подиума беше 88-годишният Енрике Макая. Аржентинецът отразява в Катар своето 17-о световно първенство - 60 невероятни години в професията и страст към работата. Нито възрастта му, нито 17-те часа полет до Доха го отказаха да присъства в Катар.

Макая започва своята журналистическа кариера на 15-годишна възраст за важна радиостанция в Буенос Айрес. „Баща ми работеше във вестник, имаше свободна позиция и започнах работа като служител. Но това, което основно ме насърчи, беше влечението, което изпитвах към футбола и особено към топката - обясни той. - Когато можех - играех, а когато не можех – гледах и се опитвах да анализирам играта.“

Тази страст го води през целия му живот и в крайна сметка прекарва повече от 73 години в професията. Той е категоричен: „Аз съм преди всичко журналист за футбол“.

Първото световно за Макая е преди 64 години в Швеция през 1958 г. Той го помни с изненадата, която поднасят аржентинците. „Ние вярвахме, че сме напреднали, че технически можем да преодолеем всеки противник - каза Макая. - Германия спечели първия мач и след това Чехословакия вкара шест гола срещу Аржентина. Нещо, което малцина помнят. Беше изненадващо събитие“.

Световното първенство през 1986 г. в Мексико и успехът на аржентинския отбор заемат важно място в сърцето на ветерана. "Проследих отблизо подготовката на Аржентина за Мексико '86. Научих много за това какво ще направят или какво мислят да направят - спомня си той. - Наблюдавах отблизо брилянтната година на Марадона. Представянето на отбора беше привлекателно с една нетрадиционна система в аржентинския футбол. В личен план това беше най-доброто световно първенство, което съм преживявал.“

„Спомням си, че след като Аржентина стана шампион – продължава Енрике - журналисти, от други страни от Южна Америка, дойдоха да ме поздравят, много ентусиазирано, и аз им казах, че не аз играх, а тези, които играха, са там и вдигат купата. И те казаха да, но вие допринесохте тези играчи да успеят да вдигнат купата, защото когато трябваше да критикувате, вие го правехте, когато трябваше да хвалите, което допринесе за резултата, който днес празнувате."

Според Макая световната купа в Катар ще бъде запомнена с оптимално отразяване. „Трябва да изчакаме финалните части, където мачовете имат най-голямо значение. След това ще говорим за качество. Що се отнася до стадионите, те са фантастични. Финансовата подкрепа е налице. Трябва да кажа, че това е феномен, който става все по-голям, който се разраства и в крайна сметка международната федерация ще трябва да носи отговорност за това, което предстои в бъдеще.“

Срещата му с президента на ФИФА Джани Инфантино беше като среща между стари приятели. „В крайна сметка ние не сме приятели, но споделихме много важни неща като световните първенства“ - каза Макая.

 

Свързани:

82-ма футболни журналисти ветерани са наградени от Лоналдо в Катар. Срет тях - и Румен Пайташев

Дата: 30.11.2022